Μπορείς να μάθεις (καλύτερα) μια νέα ξένη γλώσσα την ώρα που κοιμάσαι;

06:17 22/7/2014 - Πηγή: iPop

Στην Ελλάδα των 2 ή 3 ξένων γλωσσών, ώρα είναι να μας επιβάλλουν να μαθαίνουμε κι άλλες στον ύπνο μας! Ελβετική μελέτη διαπιστώνει ότι η μνήμη για νέες ξένες λέξεις ενισχύεται όταν ακούς μια ξένη γλώσσα την ώρα που κοιμάσαι!

Συγκεκριμένα, ερευνητές από τα ελβετικά πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του Fribourg, ήθελαν να εξακριβώσουν αν μαθητές που διδάσκονταν ολλανδικά μπορούσαν να ενισχύσουν τη μνήμη

τους ακούγοντας άγνωστες λέξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Στις 10 η ώρα το βράδυ στους συμμετέχοντες δόθηκε μια σειρά από ολλανδικές και γερμανικές λέξεις σε ζεύγη (η μητρική γλώσσα των συμμετεχόντων ήταν η γερμανική). Η μισή ομάδα στη συνέχεια πήγε για ύπνο, ενώ η άλλη μισοί έπρεπε να μείνει ξύπνια. Ορισμένα ζεύγη λέξεων που είχαν μάθει νωρίτερα ξαναέπαιξαν τόσο στην ομάδα που κοιμόταν όσο και σε αυτή που είχε μείνει ξύπνια.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Παραδόξως, οι άνθρωποι που είχαν κοιμηθεί θυμούνταν καλύτερα τα λόγια που είχαν ακούσει κατά τη διάρκεια του ύπνου από ό, τι εκείνοι που τα άκουσαν όσο ήταν ξύπνιοι. Όσοι ήταν ξύπνιοι δεν ήταν τόσο εύστοχοι στις λέξεις που είχαν ξανακούσει σε σχέση με αυτές που είχαν μάθει νωρίτερα.

Με λίγα λόγια, η μελέτη δείχνει ότι το να ακούμε λέξεις που μόλις διδαχθήκαμε κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε, πιθανότατα επειδή επαναφέρει το ίδιο θέμα στον εγκέφαλό μας.

Ένας από τους συντάκτες της μελέτης, όμως, ο Björn Rasch, επισημαίνει ότι δεν αρκεί να ακούσεις άγνωστες λέξεις ενώ κοιμάσαι: «Μπορείς να επαναφέρεις μόνο λέξεις που έχεις μάθει πριν πας για ύπνο. Το να ακούσεις λέξεις που δεν γνωρίζεις, ενώ είσαι κοιμισμένος δεν έχει κανένα αποτέλεσμα».

«Η μέθοδός μας είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή ζωή και μπορεί να υιοθετηθεί από τον καθέναν», συμπληρώνει. Να το ξέραμε στις Πανελλήνιες εξετάσεις…

The post Μπορείς να μάθεις (καλύτερα) μια νέα ξένη γλώσσα την ώρα που κοιμάσαι; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα