Μπορεί το ροχαλητό να προκαλέσει προβλήματα υγείας;

18:32 24/8/2014 - Πηγή: iPop

Μπορεί να νομίζεις ότι το ροχαλητό είναι μερικές φορές μια ενοχλητική ή και ντροπιαστική παρενέργεια του ύπνου. Πριν όμως προεξοφλήσεις ότι το ροχαλητό σου δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα συνηθισμένο φαινόμενο, σκέψου το εξής: Οι άνθρωποι των οποίων το ροχαλητό προκαλείται από σοβαρή άπνοια ύπνου έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από ότι οι συνομήλικοί τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί αυτή η διαταραχή του ύπνου σχετίζεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές νόσοι ή κατάθλιψη, προειδοποιεί ο ειδικός σε θέματα ιατρικής του ύπνου Karl Doghramji, διευθυντής

ιατρός του Κέντρου Ύπνου στο Πανεπιστήμιο και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τόμας Τζέφερσον στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α.

Εάν γνωρίζεις ότι έχεις άπνοια ύπνου, ή αν ροχαλίζεις, πρέπει να ξέρεις σε γενικές γραμμές πως το ροχαλητό να προκαλέσει προβλήματα υγείας και πιο συγκεκριμένα κρύβει τους πιο κάτω κινδύνους που μπορεί να υποδηλώνει:

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Η ανάλυση των στοιχείων για την υγεία από μια μελέτη ύπνου διαπίστωσε ότι η ένταση του ροχαλητού σχετιζόταν με τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των καρωτίδων – στένωση των αρτηριών στο λαιμό λόγω λιπαρών αποθέσεων, που ονομάζεται πλάκα – και ως εκ τούτου, το εγκεφαλικό επεισόδιο. Με απλά λόγια, όσο πιο πολύ και πιο έντονα ροχαλίζεις το βράδυ τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μακροπρόθεσμα εγκεφαλικού επεισοδίου. Προστάτεψε τον εαυτό σου ζητώντας ιατρική βοήθεια για το ροχαλητό, ειδικά αν έχεις την εμπειρία της υπνηλίας, εάν η σύζυγός σου λέει ότι η αναπνοή σου σταματάει κατά τη διάρκεια του ύπνου σου (και τα δύο σημεία χαρακτηριστικά της άπνοιας του ύπνου), ή αν έχεις άλλα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση.

Καρδιοπάθεια

«Γνωρίζουμε ότι η άπνοια ύπνου συνδέεται με καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η στεφανιαία νόσος, οδηγώντας τελικά σε πιθανή καρδιακή προσβολή», λέει ο Doghramji. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με άπνοια ύπνου έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν τόσο θανατηφόρα συμβάντα καρδιοπάθειας όσο και θανατηφόρα εμφράγματα. Η θεραπεία αυτής της διαταραχής ύπνου είναι αποτελεσματική: Κλινικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η θεραπεία της άπνοιας του ύπνου με συνεχή θετική πίεση αεραγωγών (CPAP) μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σας εξισώνοντάς τον με εκείνο των ατόμων χωρίς άπνοια ύπνου.

Αρρυθμίες

Οι άνθρωποι με μακροχρόνια ροχαλητό ή άπνοια ύπνου κινδυνεύουν να αναπτύξουν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, ή αλλιώς αρρυθμία. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με άπνοια ύπνου είναι πιο πιθανό να έχουν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, το πιο κοινό είδος της αρρυθμίας, από ό, τι τα άτομα χωρίς άπνοια ή άτομα των οποίων η άπνοια αντιμετωπίζεται με CPAP. Η άπνοια μπορεί να επηρεάσει το σύστημα των καρδιακών αγωγών, λέει Doghramji. Ή θα μπορούσε να έχει πιο κοινό αποτέλεσμα, επειδή αποφρακτική άπνοια του ύπνου φαίνεται να διευρύνει το αριστερό αίθριο επί μακρό χρονικό διάστημα.

Η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή GERD, είναι πολύ συχνή σε άτομα με άπνοια ύπνου, λέει ο Doghramji. Οι άνθρωποι που έχουν άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να έχουν ΓΟΠ λόγω της διαταραχής του τρόπου με τον οποίο κλείνει ο λαιμό τους, ενώ ο αέρας κινείται μέσα και έξω κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας αλλαγές πίεσης που μπορεί να αναρροφήσουν το περιεχόμενο του στομάχου τους πίσω στον οισοφάγο. Τόσο η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση όσο και η άπνοια του ύπνου σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος. Ωστόσο και οι δύο φαίνεται να γίνονται ηπιότερες καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν σε κάποιο φυσιολογικό βάρος.

Κακώσεις

Αυτός είναι ένα από τα πιο σοβαρούς κινδύνους της στέρησης ύπνου που προκαλείται από το ροχαλητό ή την άπνοια του ύπνου. Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι τόσο έντονη ώστε να θέσει εσένα και τους ανθρώπους γύρω σου σε κίνδυνο, λέει ο Doghramji. Εάν το ροχαλητό ή η άπνοια ύπνου σε αφήνει εξαντλημένο, τότε διατρέχεις τον κίνδυνο του να κοιμηθείς ίσως κατά την οδήγηση. Η ανάλυση των πληροφοριών και δεδομένων, δέκα και πλέον χρόνων, υγείας και οδήγησης για 618 ενήλικες, έδειξε ότι όσο περισσότερο νύσταζαν οι άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος όταν οι άνθρωποι οδηγούσαν μόνοι.

Ζητήματα πνευματικής-ψυχικής υγείας

Η άπνοια ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σου ευεξία, οδηγώντας σε θέματα από δυστροπία λόγω έλλειψης ύπνου μέχρι σοβαρή κατάθλιψη, ισχυρίζεται ο Doghramji. Στην πραγματικότητα, η σύνδεση άπνοιας του ύπνου, ροχαλητού και κατάθλιψης είναι καλά τεκμηριωμένη. Μια πρόσφατη μελέτη από 74 άτομα που ροχάλιζαν έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη ημερήσια υπνηλία ανέφεραν τα άτομα, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητες τους να έχουν ήπια κατάθλιψη ή συμπτώματα άγχους. Οι ερευνητές εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι όσον αφορά την προηγούμενη σύνδεση, αλλά η θεραπεία της άπνοιας ύπνου φαίνεται να συμβάλει στη μείωση της κατάθλιψης.

Επιπλοκές του εμβρύου

Το ροχαλητό κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης συνήθως οφείλεται σε αύξηση του σωματικού βάρους. Μεγαλύτερη ανησυχία, λέει ο Doghramji, προκαλεί το γεγονός ότι αυτό το ροχαλητό μπορεί επίσης να συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές του εμβρύου. Η σύνδεση δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά μπορεί να μην είναι έκπληξη, δεδομένου του τρόπο που ο διακοπτόμενος ύπνος φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας. Οι γυναίκες που ροχαλίζουν δυνατά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να μιλήσουν με τον οικογενειακό τους γιατρό.

Παχυσαρκία

Τα μισά από τα υπέρβαρα άτομα έχουν επίσης άπνοια ύπνου, λέει ο Doghramji. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο επιπλέον βάρος που συλλέγεται γύρω από το λαιμό, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια βάρους βελτιώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με διαταραχές του ύπνου. Αν είσαι υπέρβαρος και η σύζυγός σου ή άλλα μέλη της οικογένειας σου σε πειράζουν για το ροχαλητό, μιλήστε με το γιατρό σας προκειμένου να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό ύπνου. Ακόμα κι αν το ροχαλητό σου είναι ελαφρύ και αξιαγάπητο η θεραπεία θα επιτρέψει σε σένα (και την οικογένειά σου) να ξανακοιμηθείτε γλυκά.

The post Μπορεί το ροχαλητό να προκαλέσει προβλήματα υγείας; appeared first on iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
πως συνδέεται η άπνοια ύπνου με καρδιακή προσβολή
Τυχαία Θέματα