Αποσύρεται ο νόμος για τους βιασμούς ανηλίκων στην Τουρκία

11:47 22/11/2016 - Πηγή: iPop

Η Τουρκία προχωρά σε απόσυρση του άδικου νόμου, σχετικά με τους βιασμούς των ανηλίκων, μια απόφαση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και είχε συζητηθεί από τα διεθνή ΜΜΕ.

Η απόφαση του κόμματος του Ερντογάν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και την αγανάκτηση οργανώσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, πολιτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΟΗΕ πρώτα από όλους μάλιστα κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει αυτόν τον νόμο, καθώς περιγράφει το νόμο αυτό ως έμμεση χορήγηση αμνηστίας σε παιδεραστές και προειδοποίησε ότι εκθέτει τα θύματά τους σε περαιτέρω κακοποίηση.

«Οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται ως τέτοιο» τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), η Μονάδα των ΗΕ για την Ισότητα των Φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών (UN Women) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις διάφορες οργανώσεις και τους πολίτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο για «έμμεση νομιμοποίηση του βιασμού ανηλίκων θα επανεξεταστεί».

Όπως δήλωσε ο Ερντογάν:

Θεωρώ άκρως ωφέλιμο, η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ’ όψη τις επικρίσεις και προτάσεις που προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας, να λύσει αυτό το θέμα με ευρεία συναίνεση

Τι περιλάμβανε το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης , περιλάμβανε «την αναστολή της καταδίκης ενός άνδρα για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, εφόσον διαπράχθηκε χωρίς τη χρήση βίας, απειλής η οποιασδήποτε άλλης μορφής παραβίασης της θέλησης του θύματος και με την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα το παντρευτεί».

Η τουρκική Κυβέρνηση, μάλιστα, συμφώνησε και υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζει η ίδια, είχε στόχο να μην τιμωρούνται τα ζευγάρια, εκ των οποίων το ένα μέλος είναι ανήλικο, επιχείρημα που απορρίπτουν οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, μάλιστα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «ηθελημένα διαστρεβλώνει το θέμα» και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει «να προστατεύσει τα παιδιά».

Οι γάμοι ανηλίκων είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Όταν ένα παιδί γεννιέται από αυτή την ανεπίσημη σχέση, ο γιατρός ενημερώνει τον εισαγγελέα και ο σύζυγος στέλνεται στη φυλακή, προκαλώντας οικονομικές δυσκολίες στη μητέρα και το παιδί. Οι άνδρες αυτοί δεν είναι βιαστές, αυτή τη στιγμή το μέτρο αφορά περίπου 3.000 οικογένειες

Η απόφαση της Τουρκίας

Τελικά, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του νόμου, με στόχο τη διαφύλαξη της κοινωνικής συναίνεσης.

Όπως υποστήριξε:

Το νομοσχέδιο, θα αποσυρόταν από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης -όπου επρόκειτο να ψηφιστεί- και θα επέστρεφε στις προπαρασκευαστικές επιτροπές ώστε, με συνδιαβούλευση με την αντιπολίτευση και ομάδες προστασίας κοινωνικών δικαιωμάτων, να επαναδιατυπωθεί

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο γάμος ανηλίκων είναι παράνομος στην Τουρκία, παρόλα αυτά είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο συναντάται ειδικά στην επαρχία.

Διαβάστε επίσης:

Σοκάρει ο νέος νόμος της Τουρκίας- «Αθώοι» οι βιαστές ανηλίκων αν παντρευτούν τα θύματα τους

The post Αποσύρεται ο νόμος για τους βιασμούς ανηλίκων στην Τουρκία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα