Απορρίπτει τη διαίρεση της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων ο Juncker| Ανεβάζει τους τόνους η Πολωνία

17:20 10/3/2017 - Πηγή: iPop

Σε όσους επιθυμούν τη διαίρεση της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων απάντησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Juncker| Ανεβάζει υπογράμμισε, πως «η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων που θέλουν ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά το Brexit, προς μεγάλη απογοήτευση των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, δεν έχει στόχο να δημιουργηθεί «ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα», ενώ στα λεγόμενα του αμέσως απάντησε η πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Όσα είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο
Juncker:

«Παρατήρησα, όχι χωρίς έκπληξη, πως αυτό θεωρείται από ορισμένους συναδέλφους εισαγωγή μιας νέας γραμμής διαχωρισμού, σαν ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση» τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν και ξεκαθάρισε, πως «δεν είναι αυτή η πρόθεση».

«Ελπίζω πως θα έρθει μια μέρα που οι Βρετανοί θα ανέβουν και πάλι στο πλοίο της Ευρώπης» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Juncker.

Στις δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν απάντησε η πρωθυπουργός της Πολωνίας η οποία και αντέδρασε έντονα για την επανεκλογή Tusk διαμηνύοντας, πως η χώρα της «διαφωνεί με κάθε συζήτηση για μια ΕΕ πολλών ταχυτήτων».

Οι χώρες οι οποίες διαφωνούν αξίζει να σημειωθεί, πως είναι εκείνες της ομάδας του Visegrad (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, διεύρυνση προς ανατολάς του 2004), η οποία έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες συγκροτώντας μπλοκ, αρχικά, κατά της μεταναστευτικής, προσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θυμίζουμε, πως από τη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε κείμενο συμπερασμάτων, καθώς δεν υπήρξε ομοφωνία. Η Πολωνία προσπάθησε να μπλοκάρει την εκλογή του Tusk και αρνήθηκε να υπογράψει τα τελικά συμπεράσματα.

Όσα είπε ο Donald Tusk:

Πριν από τον επικεφαλής της Κομισιόν τον λόγο πήρε ο Donald Tusk σημειώνοντας:

Κάποιοι αναμένουν συστημικές αλλαγές που θα ενδυναμώσουν τον ρόλο του κράτους- έθνους ενώ κάποιοι άλλοι αναζητούν το αντίθετο δηλαδή την βαθύτερη ολοκλήρωση που θα αφορά μόνο κάποια μέλη κράτη αλλά κανέναν από τα δύο δεν μπορεί να γίνει λόγω των συνθηκών

Ενώ συμπλήρωσε: «Πρέπει να δούμε τι θα γίνει στο πλαίσιο των 27 εν όψη brexit και πως θα ενισχυθεί η ενότητα των 27».

Παράλληλα εκτίμησε:

Στόχος είναι να ενδυναμωθεί η εμπιστοσύνη και η ενότητα των «27» και οι 27 ηγέτες συμφωνούν σ’ αυτό το στόχο και είναι αισιόδοξοι για το κοινό μας μέλλον χωρίς να αποκλείεται κανένας

Το δικό της μήνυμα ενότητας απέστειλε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη, παρά την πολυμορφία. Η Σύνοδος Κορυφής της Ρώμης πρέπει να γίνει ένα σύμβολο συνοχής και ενότητας της Ε.Ε. των 27» τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε:

Παίρνουμε την απόφαση του βρετανικού λαού ως ένα εγερτήριο κάλεσμα για εξακολουθήσει η Ε.Ε. να είναι αρκετά αποτελεσματική και αποδοτική

Κλείνοντας τις δηλώσεις της η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε:

Η δήλωση της Ρώμης είναι κατά κάποιο τρόπο μια απάντηση στο Brexit, δεν θέλουμε μόνο να ασχοληθούμε με ένα κράτος μέλος θέλει να φύγει

Διαβάστε επίσης:

Οι «27» θέτουν επί τάπητος το μέλλον της Ε.Ε. μετά την εκλογή Tusk

The post Απορρίπτει τη διαίρεση της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων ο Juncker| Ανεβάζει τους τόνους η Πολωνία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα