Από σύμβουλος επιχειρήσεων, ιδρυτής κοινωνικής κουζίνας.

17:30 10/4/2014 - Πηγή: iPop

Κάνω επικοινωνία, αλλά πλέον για το ψυχικό κέρδος.

Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος είναι ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος». Τον πετύχαμε καθ΄οδόν για το Λαύριο, μόλις μία μέρα μετά το δημοσίευμα στους New York Times, καθώς πήγαινε για ακόμα μία κοινωνική δράση.

«Επί 2 χρόνια και 4 μήνες, καθημερινά βρισκόμαστε στους δρόμους. Προσφέρουμε δωρεάν φαγητό σε 120-150 άτομα την ημέρα, που τα Σαββατοκύριακα

φτάνουν τα 500», λέει ο κ. Πολυχρονόπουλος. Όχι, η δημοσιότητα (μετά τους Ήρωες του Ant1 και άλλα μέσα) δεν τον βοήθησε και όπως μας είπε η επίσης εθελόντρια Αννίτα «Όσοι διάσημοι μας είχαν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν τελικά δεν το έκαναν».

Για τον κ. Πολυχρονόπουλο, το πιο σημαντικό δεν είναι κάποιος να προσφέρει ένα πιάτο φαΐ, «το κέρδος είναι να έρθει να κάτσει να φάει μαζί μας».

Η αντίσταση και η ανατροπή θα έρθει μόνο μέσα από την αλληλεγγύη.

Επί 25 χρόνια απασχολείτο στο τμήμα του δικτύου πωλήσεων επιχειρήσεων και ο ίδιος τονίζει «Πριν ασχολιόμουν με την επικοινωνία υλικών αγαθών, τώρα με την επικοινωνία της ψυχής. Η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον είναι ψυχικό το κέρδος. Έχεις δει ποτέ να χαμογελάει άστεγος; Εγώ έχω δει. Όταν επισκέπτεται την Κοινωνική Κουζίνα».

Δεν είμαστε συσσίτιο ούτε μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η αλληλεγγύη δεν έχει νομική μορφή.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις αναφέρει: «Τώρα πανηγυρίζουν που βγήκαμε στις αγορές και εμένα η μητέρα μου παίρνει τα 300 ευρώ το μήνα και πρέπει να αγοράσει τα φάρμακά της».

Μέσα σε ένα μήνα, θα ξεκινήσει η λειτουργία του σπιτιού που νοίκιασε ο κ. Πολυχρονόπουλος (ως φυσικό πρόσωπο) για την εξυπηρέτηση των αστέγων και όχι μόνο: «θα είναι χώρος συνάντησης, προληπτικής ιατρικής, ένα σπίτι για να κάνει κάποιος μπάνιο ή να πλύνει τα ρούχα του, αλλά και ο χώρος όπου θα μπορεί να πιει έναν καφέ, επικοινωνώντας με άλλους ανθρώπους».

Απόσπασμα από το δημοσίευμα των New York Times

«Ως σύμβουλος επιχειρήσεων, είχε περάσει 25 χρόνια στο τμήμα μάρκετινγκ και το δίκτυο πωλήσεων αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων, βγάζοντας περίπου €6.000 το μήνα στο απόγειο της καριέρας του.

Αλλά όταν έχασε τη δουλειά του πριν τέσσερα χρόνια ως αυτοαπασχολούμενος δεν δικαιούτο παροχές. Ο κ. Πολυχρονόπουλος τελικά σταμάτησε να περιμένει για δουλειά και το 2012 δημιούργησε την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος».

«Η πραγματική κρίση δεν θα τελειώσει σύντομα», είπε ο κ. Πολυχρονόπουλος. «Το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που έχουν πληγεί να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους.»

Κοινωνική Κουζίνα

«Ο άλλος άνθρωπος»

ΠΛΑΤΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ (ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ) ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

email: [email protected]

Photo: The New York Times

The post Από σύμβουλος επιχειρήσεων, ιδρυτής κοινωνικής κουζίνας. appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα