Άνοιξε το λιανεμπόριο: Όσα ισχύουν για καταστήματα και κομμωτήρια. Πόσο θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις;

11:44 18/1/2021 - Πηγή: iPop

Ρολά ανέβασαν τα καταστήματα σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, όπως και τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής που μπορούν πλέον να υποδέχονται τους πελάτες. Ποια μέτρα για τα καταστήματα είναι σε ισχύ και ποιο SMS στέλνουμε στο 13033 για να πάμε για ψώνια;

Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου άνοιξαν και μάλιστα χωρίς click away ή click in shop,

όπως αρχικά είχε ακουστεί. Σε αντίθεση με την περίοδο των Χριστουγέννων, ανοιχτά είναι αυτή τη φορά και τα εμπορικά κέντρα, malls και τα εκπτωτικά χωριά. Ωστόσο, τα μέτρα για το λιανεμπόριο είναι αυστηρά, προκειμένου να μην υπάρξει και στην Ελλάδα τρίτο κύμα της πανδημίας. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα καταστήματα στις “κόκκινες” περιοχές, όπου εκεί θα ανοίξουν τα μαγαζιά με τη μέθοδο του click away.

Την ίδια στιγμή, τις πόρτες τους άνοιξαν κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες φροντίδας και υγιεινής αλλά και τα ΚΤΕΟ.

Τι αλλάζει στα Νηπιαγωγεία και την ώρα αποχώρησης των μαθητών

Τα μέτρα για τα καταστήματαΑποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 2. Οι καταναλωτές, πριν την επίσκεψή τους στο κατάστημα, θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό 2, να έχουν το έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή το αντίστοιχο χειρόγραφο έντυπο μετακίνησης. Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε περίπτωση ελέγχου. Μέσα σε αυτές τις 2 ώρες ο καταναλωτής θα μπορεί να πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και να κάνει τις αγορές του.Προαιρετικό ωράριο απ’ τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.Ισχύει ο περιορισμός των 4 ατόμων ανά 100 τ.μ. Για κάθε επιπλέον 25 τμ υπάρχει όριο 1 πελάτη.1 πελάτης ανά 25 τμ και σε κοινόχρηστους χώρους των malls.Απόσταση 2 μέτρων στα ταμεία.Είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου ισχύει το click away.Προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 24/1. Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Τα μέτρα σε κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών πχ γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους. ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

Κορονοϊός: Tips για να κάνεις τα ψώνια σου στα μαγαζιά με ασφάλεια!

Πρόστιμα

Οι παραβάτες θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 300 ευρώ – κι όχι των 500 όπως αρχικά είχε ακουστεί – ενώ στην περίπτωση των επιχειρήσεων που παραβαίνουν τους κανόνες ως προς το όριο των πελατών θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις με προσωρινή αναστολή δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, ξεκινά για κατάστημα ως 20 τμ από 2000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας ως 15 μέρες και φθάνει για μεγάλα καταστήματα ως δεκάδες χιλιάδες ευρώ και αναστολή λειτουργίας ως 60 μέρες!

Επίσης, κατάστημα χωρίς ανάρτηση στην πόρτα του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκεται εντός του θα βρίσκεται αντιμέτωπο με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στην πρώτη παράβαση και 600 ευρώ στη δεύτερη. «Τσουχτερό» είναι και το πρόστιμο για μη τήρηση των κανόνων στους ανελκυστήρες. Η πρώτη παράβαση έχει πρόστιμο 1000 ευρώ για την επιχείρηση και η δεύτερη 2000 ευρώ.

Μέχρι πότε θα παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα και πόσο θα διαρκέσουν οι εκπτώσεις;

Να θυμίσουμε πως έχουν ξεκινήσει ήδη οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχει πρόβλεψη τα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την απόφαση που έχει δημοσιευτεί στο σχετικό ΦΕΚ. Η περίοδος αυτή είναι καθοριστική για να ληφθούν αποφάσεις και για άνοιγμα περισσότερων κλάδων ή χαλάρωση περισσότερων μέτρων, όπως είναι η μετακίνηση εκτός νομού και το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας απ’ τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Άνοιξε το λιανεμπόριο: Όσα ισχύουν για καταστήματα και κομμωτήρια. Πόσο θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άνοιξε, Όσα, Πόσο,anoixe, osa, poso