Άναψαν τα αίματα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -Η νέα Κεντρική Επιτροπή και οι ποσοστώσεις

11:36 16/10/2016 - Πηγή: iPop

Άναψαν τα αίματα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να χρειαστεί αργά το βράδυ η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Η νέα Κεντρική Επιτροπή και οι ποσοστώσεις.

Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα να μην προσμετρώνται οι Βουλευτές αλλά μόνον όσοι έχουν κυβερνητική θέση για την ποσόστωση του 25% των

μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, άναψε τα αίματα με αποτέλεσμα στην αρχική ψηφοφορία να μην εγκριθεί η πρότασή του. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρενέβη και ζήτησε λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος να υπάρξει νέα συζήτηση και να τεθεί η πρόταση σε νέα ψηφοφορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται πως τόνισε στους συνέδρους ότι «δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει τι ψηφίσατε, αλλά είστε ενάντια στην εισήγησή μου», και στη συνέχεια ζήτησε να γίνει η οργανωμένη συζήτηση που προβλέπεται (με δύο εισηγητές από κάθε πλευρά), ενώ επισημάνθηκε πως το συνέδριο δεν μπορεί να αλλάξει το Καταστατικό του κόμματος αφού είναι τακτικό και όχι καταστατικό συνέδριο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και δεύτερη ψηφοφορία και η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έγινε τελικώς δεκτή.

Παράλληλα, το συνέδριο ενέκρινε την πρόταση της πλειοψηφίας να μειωθούν τα μέλη της σε 151, από 201, παρά την αντίρρηση των 53ων.

Στο 2ο Συνέδριο αποφασίστηκε και η σύσταση Επιτροπών Δεοντολογίας και Διαφάνειας και την κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις εμφανίσεις κομματικών στελεχών στα ΜΜΕ.

Επίσης αποφασίστηκε η επέκταση της ποσόστωσης φύλων σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και να μην έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για τη νέα Κεντρική Επιτροπή όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει πλήρως τα οικονομικά τους προς το κόμμα.

Η απόφαση για τη συγκρότηση περιφερειακών οργάνων θα παρθεί σήμερα, Κυριακή, σε ψηφοφορία με κάλπη.

Οι εκλογές στο εσωτερικό

Για την Κεντρική και Ελεγκτική Επιτροπή καθώς και για την εκλογή προέδρου ψηφίζει σήμερα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό υποψήφιο πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 17:00 το απόγευμα.

Τη λίστα των υποψηφίων συγκροτούν 419 στελέχη του κόμματος, εκ των οποίων αναμένεται να εκλεγεί 1 στους 3, καθώς οι θέσεις για την νέα Κ.Π.Ε. είναι 150.

Αίσθηση προκαλεί η απουσία από τη λίστα των υποψηφίων του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος να σημειωθεί ότι δεν ήταν υποψήφιος ούτε στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Οι σύνεδροι μπορούν να βάλουν έως 45 σταυρούς για την Κεντρική Επιτροπή και έως 2 για την Εξελεγκτική Επιτροπή.

Να σημειωθεί ότι μοναδικός υποψήφιος για την προεδρεία είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 13:30 να ψηφίσει:

The post Άναψαν τα αίματα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -Η νέα Κεντρική Επιτροπή και οι ποσοστώσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα