Ήρθε η ώρα του ανασχηματισμού! Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα: Ποιοί φεύγουν και ποιους θέλει να διώξει αλλά δεν μπορεί

Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στην κυβέρνησή του ωστόσο ταλαντεύεται για τον χρόνο πραγματοποίησής τους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε άλλωστε πως “πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και έπειτα την κυβέρνηση”.

Οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με την τήρηση της συμφωνίας με τους ΑΝΕΛ....
, με τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του αλλά και με την ανεπάρκεια συγκεκριμένων υπουργών του, που όμως είναι και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
αλλά και με την έλλειψη εναλλακτικών.

Ένα ακόμα “αγκάθι” στην πορεία προς τον ανασχηματισμό φέρεται να είναι και η εμπλοκή υπουργών που είναι προς μετακίνηση ή αποπομπή, όπως οι Κατρούγκαλος και Σταθάκης λόγω της συνέχισης της διαπραγμάτευσης.

"Τρίζει" η καρέκλα τους, αλλά...

Υπουργός Άμυνας. Από τη μια δεν είναι εύκολο να αλλάξεις υπουργείο στον “συγκυβερνήτη” Πάνο Καμμένο και μάλιστα χωρίς τη θέλησή του. Από την άλλη όμως δέχεται πιέσεις από διάφορες πλευρές -κυρίως από ξένες πρεσβείες- για αντικατάστασή του.

Υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να έχει αυτονομηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, από το οποίο τον χωρίζει πλέον μεγάλη απόσταση. Ρόλο εδώ έχει παίξει και η μεγάλη κόντρα του υπουργού με τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη. Δεν υπάρχει όμως προφανής αντικαταστάτης. Μια καλή λύση θα μπορούσε να είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος όμως είναι ο μόνος άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη που έχει οικοδομήσει σχέση με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Υπουργός Οικονομίας. Πολλά φέρονται να είναι τα αρνητικά σχόλια και για τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη. Η περίπτωσή του όμως μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς πέραν όλων των υπολοίπων έχει και προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό. Κομμάτι των αρμοδιοτήτων του πάντως μπορεί να αναλάβει ο Νίκος Παππάς.

Υπουργός Πολιτισμού. Πάνω κάτω, ισχύουν τα ίδια με την περίπτωση Σταθάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στον Αριστείδη Μπαλτά, όμως σαν υπουργός κρίνεται αποτυχημένος.

Οι επικρατέστεροι προς αποχώρηση

Υπουργός Εσωτερικών. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν έχει τα καλύτερα σχόλια για το έργο του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο. Είναι σε συνεχή κόντρα με τον υφυπουργό του Γιάννη Μπαλάφα και τον γραμματέα του υπουργείου Κώστα Πουλάκη, όμως ο ίδιος θέλει διακαώς να παραμείνει στο υπουργείο. Ένα όνομα που “παίζει” για το εν λόγω υπουργείο είναι αυτό του Φώτη Κουβέλη, ενώ εκείνο του Νίκου Φίλη ίσως σημάνει την “ανταλλαγή” υπουργείων μεταξύ των δύο καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Εκκλησία.
Υπουργός Ενέργειας. Ο Πάνος Σκουρλέτης θέλει να μείνει στο υπουργείο, όμως η άποψή του για αποκρατικοποιήσεις και ΔΕΗ και το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα δεν βοηθά την κυβέρνηση.

Υπουργός Υγείας. Στη συνείδηση πολλών, ο Παύλος Πολάκης είναι ήδη υπουργός Υγείας. Αυτό γιατί απασχολεί πολύ περισσότερο την ειδησεογραφία, από τον προϊστάμενό του, Ανδρέα Ξανθό. Ο πρώτος όμως μπορεί να αποχωρήσει και η αίσθηση να γίνει πραγματικότητα για τον Κρητικό.

Υπουργός Δικαιοσύνης. Ίσως αντικατασταθεί ο Νίκος Παρασκευόπουλος, υποψήφιος και εδώ ο Φώτης Κουβέλης.

Υπουργός Ναυτιλίας. Το Μαξίμου εκτιμά πως ο Θοδωρής Δρίτσας θα αποχωρήσει από την θέση του για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας μιας και είναι από τους πολιτικούς που έχει σταθεί απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.

ΠΗΓΗ: Παραπολιτικά
Keywords
Τυχαία Θέματα