Ανακοινώθηκε η λέξη της χρονιάς κι εκφράζει απόλυτα όλα όσα βίωσες το 2022

13:20 3/11/2022 - Πηγή: iPop

Καθώς τα έθνη σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μια πληθώρα συνεχιζόμενων κρίσεων, το αγγλικό λεξικό Collins αποκάλυψε τη λέξη της χρονιάς για το 2022 και η γνώμη μας είναι ότι περιγράφει απόλυτα όλα όσα βιώσαμε!

Αυτή είναι η λέξη του 2022 και σε εκφράζει απόλυτα:

Για να μην σε κρατήσω άλλο σε αγωνία, η λέξη για το 2022 είναι το «permacrisis» που αποτελείται από τις επιμέρους λέξεις «permanent» μία λέξη λατινικής προέλευσης (που σημαίνει «μόνιμος») και «crisis»,

μία λέξη με ελληνικές ρίζες (που σημαίνει «κρίση»).

Το «Permacrisis», το οποίο ορίζεται ως «μια εκτεταμένη περίοδος αστάθειας και ανασφάλειας», είναι μια από τις λίγες λέξεις που σχετίζονται με τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, ο πόλεμος στην Ευρώπη, η κρίση του κόστους ζωής και το πολιτικό χάος που επικρατεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ακαδημαϊκά πλαίσια τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με τον Collins, αλλά ο ίδιος έχει αναγνωρίσει μια άνοδο στη χρήση τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο όρος ενσαρκώνει την «ιλιγγιώδη αίσθηση της παρακμής από το ένα πρωτοφανές γεγονός στο άλλο», καθώς οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι άλλο τους περιμένει στην γωνία.

Άλλες δημοφιλείς λέξεις και όροι που επιλέχθηκαν για το 2022 είναι το Κίεβο, το Partygate, το splooting, το vibe shift και το quiet quitting.

Οι λέξεις έχουν δύναμη. Ποιες λέξεις δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς ποτέ και ποιες θα δώσουν άλλη διάσταση στον λόγο σου

Pexels

Τι στο καλό είναι FYP & POV; Το απόλυτο λεξικό της TikTok slang για να μην έχεις πια άγνωστες λέξεις

Πέρυσι, ως λέξη του 2021 επιλέχθηκε το «NFT» – μια συντομογραφία του non-fungible token και ο λόγος είναι το πώς η ψηφιακή επανάσταση συνεχίζει να αναπτύσσεται γρήγορα και να επηρεάζει την κουλτούρα, τις σχέσεις μας και τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι επιχειρήσεις.

Πολλές νέες λέξεις μπορούν να αντληθούν από τη λαϊκή κουλτούρα, τις κρίσεις και την κοινωνία. Τον Σεπτέμβριο, η Merriam-Webster πρόσθεσε 370 νέες λέξεις και φράσεις  στο λεξικό της, μερικές από τις οποίες, όπως το «shrinkflation», αντικατοπτρίζουν επίσης το τρέχον οικονομικό κλίμα. 

Τι σημαίνει σλατίνα και dissάρω; Ένα μικρό λεξικό της εφηβικής slang για να βγάλεις άκρη!

Λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι όροι που ακούγονται σχεδόν αποκλειστικά στον ιατρικό τομέα χρησιμοποιούνται ευρέως από το κοινό: συμπεριλαμβανομένης της δευτερεύουσας μεταβλητής, της αναμνηστικής δόσης και της εξουσιοδότησης χρήσης έκτακτης ανάγκης, που είναι όλα νέα λήμματα στο λεξικό.

Το λεξικό Collins εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1824 και τώρα περιέχει πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια λέξεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ανακοινώθηκε η λέξη της χρονιάς κι εκφράζει απόλυτα όλα όσα βίωσες το 2022 εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανακοινώθηκε, 2022,anakoinothike, 2022