Αλλαγή της ώρας: Νιώθεις και εσύ «κάπως» αυτήν την περίοδο του χρόνου; 5 τρόποι να αντιμετωπίσεις την εποχική κατάθλιψη

20:40 2/11/2022 - Πηγή: iPop

Κάθε χρόνο η αλλαγή της ώρας σε πολλούς ανθρώπους πέφτει κάπως βαριά. Οι ειδικοί την έχουν ονομάσει εποχική κατάθλιψη γιατί είναι μια παροδική κατάσταση και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μια συγκεκριμένη εποχή και όχι κάτι μόνιμο. Το γεγονός ότι σκοτεινιάζει νωρίς μας κάνει να αισθανόμαστε ότι έχουμε χάσει όλη την ημέρα χωρίς να έχουμε κάνει κάτι ουσιαστικό. Ο ήλιος άλλωστε είναι ζωογόνος και, αν για παράδειγμα σχολάς στις 17:00 ή στις 18:00, τον βλέπεις ελάχιστα. Υπάρχουν τρόποι να προλάβεις αυτήν την κατάσταση με εύκολες δράσεις καθώς οι μέρες μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν.

Πώς
να προστατευτώ από την εποχική κατάθλιψη

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους απασχολεί ποτέ η αλλαγή του καιρού, δεν ασχολούνται με τις εποχές, με τον βροχερό καιρό και γενικά με τίποτα που δεν μπορούν να ελέγξουν. Η αλλαγή της ώρας, η έναρξη του χειμώνα, το «μίκραιμα» της μέρας είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που μας συμβαίνουν. Πάμε να δούμε εύκολες λύσεις για να καταφέρεις να το προλάβεις;

Ακούσε τις ανάγκες σου

Αν αυτό που θες είναι να κάτσεις κάτω από τα σκεπάσματα και να λιώσεις στο Netflix, κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου. Δεν είμαστε ρομποτάκια και κάποιες φορές όντως χρειαζόμαστε να ρίξουμε λίγο τις ταχύτητες και να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τα θέλω μας.

Το τόσο παρεξηγημένο self care είναι η μέγιστη ένδειξη σεβασμού του σεβασμού και μάλιστα, είναι αυτό που χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο όταν δεν είμαστε καλά. Δεν χρειάζονται καθόλου οι τύψεις και να νιώθεις άσχημα όταν δεν είσαι καλά. Είναι φαύλος κύκλος.

Κάθε εποχή έχει τα καλά της. Φαντάζομαι θα ήταν πολύ βαρετό να ζούμε σε έναν κόσμο με αιώνιο καλοκαίρι. Αν δεν χουχουλιάσεις τώρα σε αυτή τη φάση πότε θα το κάνεις; Πότε θα λιώσεις στον καναπέ να δεις Φθινοπωρινές, ακόμα και Χριστουγεννιάτικες ταινίες;

Ian Keefe/ UnsplashΚάντο όπως οι Σκανδιναβοί

Πώς θα ήταν να ζεις κάπου που είναι όλη μέρα σούρουπο-νύχτα τον μισό καιρό και όλο τον υπόλοιπο μέρα; Σίγουρα όταν ο καιρός είναι κρύος δεν σε τραβάει το να βγεις έξω και να κάνεις βόλτες. Εντούτοις, ο καθαρός αέρας, αν και πιο παγωμένος αυτή την εποχή του χρόνου, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικός για να καθαρίσει το μυαλό και να εισαγάγει το οξυγόνο στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Οι γρήγοροι περίπατοι σε συνδυασμό με ένα ζεστό ρόφημα για να ζεσταθούν και τα χέρια παράλληλα, είναι ό,τι καλύτερο.

Ισορροπημένη διατροφή

Πολλές φορές με το που κρυώνει ο καιρός, έχουμε την ανάγκη να φάμε πιο λιπαρά ή ακόμα και junk τρόφιμα. Το τραβάει ένα burger το βραδάκι που θα μείνεις να στον καναπέ να δεις την ταινία σου. Από την άλλη, μπορείς να διαλέξεις φαγητά πλούσια σε θρέψη και φτωχά σε θερμίδες, όπως για παράδειγμα σούπες. Οι σούπες ζεσταίνουν τα πάντα μέσα σου, από το στομάχι μέχρι την ψυχή σου. Το απόλυτο comfort food για που ξυπνά πολλές αναμνήσεις.

Δημιούργησε άνεση στο σπίτι

Φαρδιές πυτζάμες, ρόμπες, χνουδωτές κάλτσες,, φλις κουβέρτες καναπέ. Χαλιά και κεριά και ότι χρειαζόμαστε για να έχουμε αυτό το αίσθημα του «coziness». Τους περισσότερους μας πιάνει αυτή η λαχτάρα να γυρίσουμε σπίτι και να χουχουλιάσουμε στα ζεστά μας.

Τι γίνεται με τη βιταμίνη D;

Ποια ήταν η τελευταία φορά που έλεγξες τη βιταμίνη D; Ζήτα από το γιατρό σου να σου τη γράψει για να εξεταστείς. Συνήθως αυτή η βιταμίνη λαμβάνεται από την έκθεσή μας στον ήλιο. Όμως όταν βρίσκεσαι μέσα σε ένα γραφείο μέσα σε γραφεία μακριά από το φως του ήλιου μπορεί να πέσουν τα επίπεδα της βιταμίνης χαμηλά. Τα φυσιολογικά επίπεδο σχετίζονται και με την διάθεση.

Αν δεν περάσει

Αν δεν περάσει και κρατήσεις περισσότερο και η εποχική κατάθλιψη και συνεχίσεις να νιώθεις αποσυντονισμένος, λυπημένος, με αυτό το αίσθημα του κενού, ίσως είναι κάτι πιο μόνιμο και όχι προσωρινό οπότε θα πρέπει να δεις τις δράσεις που θα κάνεις ώστε να το αντιμετωπίσεις, αν θες.

Τι είναι η ψυχική υγεία και γιατί είναι τόσο σημαντική; Ποια καμπανάκια δηλώνουν ότι χρειάζεται να ζητήσω άμεσα βοήθεια

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αλλαγή της ώρας: Νιώθεις και εσύ «κάπως» αυτήν την περίοδο του χρόνου; 5 τρόποι να αντιμετωπίσεις την εποχική κατάθλιψη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλλαγή, Νιώθεις,allagi, niotheis