«Είναι η συμφωνία ανόητε» είπε ο Σόιμπλε στον… Τσίπρα. «Σφαγή» με υπονοούμενα στο Νταβός

11:41 21/1/2016 - Πηγή: iPop

Σφάχτηκαν με υπονοούμενα σε πάνελ στο Νταβός ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Πρωθυπουργό, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ.Σόιμπλε τόνισε αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα:

Αν θέλουμε δυνατή Ευρώπη, εφαρμόζουμε τις συμφωνίες.

Είναι η συμφωνία ανόητε

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκή κρίση. Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία. Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε».

Ο Γερμανός υπουργός αποφάσισε να παραφράσει την ιστορική φράση του Μπιλ Κλίντον «It’s economy stupid».

Τι είπαν για το ΔΝΤ

«Δεν ήμουν πολύ θετικός να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά η Μέρκελ ήθελε και είχε δίκιο. Έτσι είναι πάντα οι ηγέτες έχουν δίκιο και οι ΥΠΟΙΚ δεν έχουν. Τα κοινοβούλια αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει και αν αλλάξει αυτό θα είναι τρέλα να τους το ζητήσουμε. Είναι σα να μπαίνει κανείς σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη με ένα αναμμένο κερί» τόνισε ο κ.Σόιμπλε και ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε το δυναμίτη πριν ανάψουμε το κερί. Η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε τον δυναμίτη από το δωμάτιο» και εξήγησε πως: «Δεν είναι ώρα ούτε για Brexit, ούτε για Grexit»

Τι είχε συμβεί νωρίτερα;

Την άποψη του πως προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η αναπτυξιακή ατζέντα της Ευρώπη, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που είχε στο Ντάβος, το πρωί της Πέμπτης.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας;

Η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση: Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας

Και πρόσθεσε:

Είναι αναγκαία η αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών της περιφέρειας και των χωρών του βορρά

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας δείχνει να είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε δηλώσεις του από το Νταβός τόνισε, πως το 2016 η χώρα μας θα καταφέρει να καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση του Bloomberg;

Αν και πέρυσι ήταν μια χρονιά με προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πιστεύω ότι έχουμε πολλές ευκαιρίες μπροστά μας

Στη συνέχεια μάλιστα των δηλώσεων του ο Πρωθυπουργός σημείωσε αναφερόμενος στην αξιολόγηση: «Όσο γρηγορότερα έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόσο το καλύτερο θα είναι για την ανάκαμψη, και για την ευρωπαϊκή οικονομία ως σύνολο».

Τι γίνεται στο Νταβός;

Την ώρα που η χώρα μας καταρρέει και οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας και καταβάλει προσπάθεια να πείσει τους συνομιλητές του για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Ενώ παράλληλα, έχει βάλει ψηλά στις προτεραιότητες του τις συζητήσεις που αφορούν την προσφυγική κρίση.

Δύσκολη μέρα η Πέμπτη

Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα «πέσει» στα βαθιά αφού θα έχει συναντήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Μανουέλ Βαλς αλλά και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ενώ από τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας θα είναι η συνάντηση του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τι αναμένουμε για τη συζήτηση;

Στο προγραμματισμένο τετ-α-τετ Τσίπρα- Λαγκάρντ από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει στο αν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του ΔΝΤ να γίνουν αξιόλογες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Την ίδια στιγμή το Ταμείο θα εστιάσει στο αν η Κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του έτσι ώστε να δει τι στάση θα κρατήσει.

Οι τελευταίες πληροφορίες

Το βράδυ της Τετάρτης κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρθηκαν σε αμερικανική παρέμβαση αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Όπως μάλιστα, έχει γίνει γνωστό, υπάρχει η περίπτωση ο κ. Μπάιντεν να ζήτησε από την κα Λαγκάρντ να βρεθούν πριν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό.

Όπως υπογραμμίζει η Κυβέρνηση:

Τα εφόδια του Πρωθυπουργού στο Νταβός είναι ενδεικτικά της αγωνίας του Μαξίμου να τρέξει τις εξελίξεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 αφού τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται ότι τόσο οι κοινοβουλευτικές αντοχές της κυβέρνησης όσο κυρίως οι αντοχές της κοινωνίας έχουν ημερομηνία λήξης

Τι συνέβη στις πρώτες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα;Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν;

Γύρω από το ελληνικό χρέος κινήθηκε το ραντεβού Τσίπρα-Μπάιντεν, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Όπως τόνισε σε σχετική του ανακοίνωση το γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος, κ. Μπάιντεν, εστίασε στη σημασία που έχει η σταθερότητα για τη χώρα μας και σημείωσε πως είναι άμεσα συνδεδεμένη με την σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του σημερινού τετ-α-τετ Τσίπρα-Μπάιντεν αναφέρθηκε πως: «η πρώτη αξιολόγηση για τη χώρα μας πρέπει να ολοκληρωθεί όσο πιο άμεσα γίνεται».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως καλωσορίζει τις πρωτοβουλίες αναφορικά με την σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ δύο των χωρών και εξήγησε πως οι επενδύσεις των Αμερικάνων είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα.

Μίλησαν και για το προσφυγικό

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος δήλωσε πως πρέπει είναι αναγκαία η περαιτέρω δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Επίσης, συζήτησαν και για το ζήτημα των ενεργειακών και χαιρέτησαν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στις προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της χώρα μας.

Για το Κυπριακό:

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις».

Στο τέλος της συνάντησης τους μίλησαν ΠΓΔΜ και συμφώνησαν πως : «Οι εκλογές στην ΠΓΔΜ πρέπει να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας».

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε την ανάγκη για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ σημειώθηκε και η προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης να θεσπίσει ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.

Όσον αφορά το προσφυγικό, αναγνωρίστηκε η τεράστια συμβολή της Ελλάδας και οι προσπάθειες που κάνει για την επίλυσή του.

Στη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί

Κατά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί επισημάνθηκε η αναγκαιότητα για να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση, ενώ νύξη έγινε φυσικά και για το ασφαλιστικό, όπως επίσης και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σημείωση!

2.500 άτομα δίνουν το παρών στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ανάμεσα στους οποίους είναι και 40 αρχηγοί κρατών, επιχειρηματίες, Υπουργοί και πολλοί διάσημοι από τον καλλιτεχνικό χώρο.

Τι συζητούν στο Νταβός;

Στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ βασικά θέματα αποτελούν η τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη και η επίδρασή της στην οικονομία, η ιατρική αλλά και το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο θέμα.

photo:Menelaos Myrillas / SOOC

The post «Είναι η συμφωνία ανόητε» είπε ο Σόιμπλε στον… Τσίπρα. «Σφαγή» με υπονοούμενα στο Νταβός appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα