Αισιοδοξία για συμφωνία με τους Θεσμούς – Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις διαπραγματεύσεις

13:55 18/3/2016 - Πηγή: iPop

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των Θεσμών, βλέπει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εκφράζει την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος έως την 1η Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε πρόσφατες δηλώσεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετική εφημερίδα, σχολιάζοντας την πορεία των

διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, υπογραμμίζει πως «υπάρχει πρόοδος, όμως είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα, φαίνεται πως θα χρειαστεί «πολύ λιγότερα χρήματα από τα 86 δισ. ευρώ τα οποία προβλέπονται στο τρίτο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε δε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ, στο τρίτο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, όμως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, είναι «ο μόνος που μπορεί να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα».

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο κ.Ρέγκλινγκ, επισημαίνει, πως είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφερόμενος στην ρύθμιση του ελληνικού χρέους, δήλωσε πως οι σχετικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς

Στην Αθήνα τώρα, συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης, και τους επικεφαλής των Θεσμών, με το οικονομικό επιτελείο να δηλώνει αισιόδοξο για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Συγκεκριμένα θετικά ήταν τα μηνύματα των υπουργών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, με την Γ. Κατρούγκαλο να κάνει λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τον Ε. Τσακαλώτο να δηλώνει πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία για το αφορολόγητο», την ίδια στιγμή που ο Γ. Σταθάκης παραδέχεται πως «υπάρχει ακόμα απόσταση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια».

Αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σχετικά με τις φορολογικές κλίμακες και το αφορολόγητο ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε πως «το σύστημα θα είναι προοδευτικό και θα είναι ένα πλαίσιο που θα μπορεί να το υποστηρίξει η αριστερά».

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στους Θεσμούς, προβλέπει φορολογικό συντελεστή της τάξης του 30% για εισοδήματα 20.000 ευρώ.

Το ίδιο κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί και σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να σχολιάζει πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, εκφράζοντας την ελπίδα για «κλείσιμο» οριστικής συμφωνίας στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Στα μελανά ωστόσο σημεία της διαπραγμάτευσης με το Κουαρτέτο, παραμένει το ζήτημα ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων, «κόκκινων» δανείων, με τις δύο πλευρές να αδυνατούν μέχρι στιγμής να γεφυρώσουν το χάσμα των απόψεών τους.

Σημειώνεται πως η πρόταση του οικονομικού επιτελείου προβλέπει εξαίρεση τριών χρόνων από την πώληση για τα στεγαστικά δάνεια αλλά και για όσα δάνεια έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία. Ακόμα προτείνει την διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, οι εκπρόσωποι των Θεσμών «ζητούν να πωλούνται τα πάντα. Εξαιρούν όμως, ένα μέρος της πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία».

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Αισιοδοξία για συμφωνία με τους Θεσμούς – Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις διαπραγματεύσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα