Αυτός είναι ο λόγος που ο Johnny Depp έχασε την υπόθεση για συκοφαντική δυσφήμιση στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά κέρδισε στις ΗΠΑ

16:12 9/6/2022 - Πηγή: iPop

Το αποτέλεσμα της δίκης για τη συκοφαντική δυσφήμιση του Johnny Depp μας προβληματίζει αρκετά, καθώς το 2020 ο ηθοποιός του Hollywood έχασε τη βρετανική αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της εφημερίδας Sun. Πώς γίνεται να κερδίζει στις ΗΠΑ αλλά να χάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Ο λόγος που συνέβη αυτό,

σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, μπορεί απλώς να συνοψιστεί στο γεγονός ότι η δράση του Depp στο Ηνωμένο Βασίλειο — την οποία έχασε — έτυχε να κριθεί από δικαστή, ενώ η περίπτωσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες κρίθηκε από ένορκο.

«Η απάντηση είναι απλή», είπε ο George Freeman, εκτελεστικός διευθυντής του Media Law Resource Center. «Ήταν στο χέρι της επιτροπής των ενόρκων».

Γιατί έχουμε πάθει εμμονή με την δίκη του Johnny Depp και της Amber Heard;

Δίκη Jonny Depp για συκοφαντική δυσφήμιση: Η υπόθεση του 2020

Ο Depp επικράτησε σε τρεις κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της πρώην συζύγου του Amber Heard και κατάφερε να κερδίσει 15 εκατομμύρια δολάρια. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι ο Depp, μέσω του δικηγόρου του Adam Waldman, δυσφήμισε τη Heard για μία από τις τρεις κατηγορίες στην αντεπίθεση της. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ηθοποιός μήνυσε την Heard στην Κομητεία Fairfax της Βιρτζίνια, το 2019 για συκοφαντική δυσφήμιση σχετικά με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε λίγους μήνες πριν στην Washington Post. Η Heard δεν κατονόμασε τον Johnny Depp στο άρθρο, αλλά έγραψε ότι ήταν «ένα δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπούσε την ενδοοικογενειακή κακοποίηση».

Το 2020, ο Depp έχασε μια παρόμοια υπόθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την οποία μήνυσε την ταμπλόιντ της Sun επειδή τον αποκάλεσε «κακοποιητικό σύζυγο». Ο νόμος για τη συκοφαντική δυσφήμιση ήταν παραδοσιακά πιο ευνοϊκός για τους ενάγοντες εκεί, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πολλοί ήταν εκείνοι που εξεπλάγησαν όταν ο Depp επικράτησε στην υπόθεση των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ένας ενάγων σε μια δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση πρέπει να αποδείξει ότι τραυματίστηκε από μια οντότητα που ενεργούσε με πραγματική κακία.

Ο Mark Stephens, δικηγόρος Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, εξοικειωμένος και με τις δύο υποθέσεις, είπε ότι η νομική ομάδα του Depp στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησε μια στρατηγική γνωστή ως DARVO – ένα αρκτικόλεξο για την άρνηση, την επίθεση και την αντιστροφή θύματος και δράστη – στην οποία ο Depp έγινε θύμα.

Johnny Depp – Amber Heard: Οι πρώτες δηλώσεις του ηθοποιού μετά τη νίκη του και τα highlights της πολύκροτης δίκης

«Διαπιστώνουμε ότι το DARVO λειτουργεί πολύ καλά με τους ενόρκους, αλλά σχεδόν ποτέ δεν είναι αρκετό για τους δικαστές, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να εξετάζουν αποδεικτικά στοιχεία», είπε ο Stephens.

Αν και η Heard δεν κατονομάστηκε στη βρετανική υπόθεση, κατέθεσε επί αρκετές ημέρες ως μάρτυρας που κάλεσε η Sun. Ο Βρετανός δικαστής έκρινε τελικά ότι οι ισχυρισμοί εναντίον του Depp ήταν «ουσιαστικά αληθινοί», γράφοντας σε μια απόφαση του 2020 ότι «η μεγάλη πλειονότητα των εικαζόμενων επιθέσεων… έχουν αποδειχθεί».

Παρόλο που η υπόθεση της Βιρτζίνια ήταν πολύ υψηλότερου επιπέδου για την ομάδα του Depp, «αυτό δεν επηρέασε το αποτέλεσμα γιατί ουσιαστικά αυτό που έχετε είναι μια επιτροπή ενόρκων που πιστεύει τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία σε έναν δικαστή δεν αρκούν, αυτή είναι και η διαφορά».

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ο Depp έχασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που δεν χρειαζόταν να αποδείξει ότι η ταμπέλα του κακοποιητή ήταν ψευδής. 

«Αν ο Depp είχε καταθέσει την ίδια υπόθεση εδώ στις ΗΠΑ, θα είχε το βάρος να πείσει τους ενόρκους ότι η κατηγορία ήταν ψευδής», είπε ο Lee Berlik, δικηγόρος με έδρα τη Βιρτζίνια που ειδικεύεται στον νόμο περί δυσφήμισης.

Ο Johnny Depp έκανε TikTok και δεν θα πιστεύεις πόσους followers έχει!

Η διάκριση είναι σημαντική γιατί σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν στοιχεία και από τις δύο πλευρές και η επιτροπή δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιο μέρος λέει την αλήθεια, το μέρος που έχει το βάρος της απόδειξης χάνει. «Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένας δικαστής στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η Sun είχε αποδείξει 12 ξεχωριστές πράξεις «ξυλοδαρμού» από τον Depp, αλλά στη Βιρτζίνια η επιτροπή βρήκε ουσιαστικά μηδενικές πράξεις ενδοοικογενειακής κακοποίησης.

Ο Depp προσπάθησε να εκδικαστεί η υπόθεση στη Βιρτζίνια, η οποία έχει σχετικά αδύναμο καταστατικό κατά του SLAPP, (oι νόμοι κατά του SLAPP παρέχουν στους εναγόμενους έναν τρόπο να απορρίπτουν γρήγορα άδικες αγωγές), παρά στην Καλιφόρνια, όπου κατοικούν και ο ίδιος και η Heard.

Η άλλη μία σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο υποθέσεων είναι το χάος που επικράτησε τόσο διαδικτυακά, όσο κι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Ενώ η υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου προκάλεσε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, η δίκη στη Βιρτζίνια το πήγε σε άλλο επίπεδο. Συγκεκριμένα, μεταδόθηκε ζωντανά, με εκατομμύρια να συντονίζονται και να αναλύουν τη μαρτυρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτός είναι ο λόγος που ο Johnny Depp έχασε την υπόθεση για συκοφαντική δυσφήμιση στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά κέρδισε στις ΗΠΑ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα