Αυστηρή κριτική Μαξίμου σε Τόμσεν για τις εκτιμήσεις σχετικά με την ανεργία στη χώρα μας

14:26 19/1/2017 - Πηγή: iPop

Η Κυβέρνηση ασκεί κριτική στις εξαγγελίες του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, πως θα χρειαστούν 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στην Ελλάδα στην κατάσταση την οποία βρισκόταν πριν της χτυπήσει την πόρτα η κρίση και του στέλνει το δικό της αυστηρό μήνυμα.

Την κριτική της η Κυβέρνηση την βασίζει, μάλιστα, και στις λανθασμένες εκτιμήσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο Τόμσεν σχετικά με την ανάπτυξη, καθώς

παρότι ο ίδιος πρέσβευε την άποψη ότι θα επέλθει ανάπτυξη, αντί αυτού σημειώθηκε ύφεση της τάξης του 9%.

Πιο συγκεκριμένα κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν: «Του ευχόμαστε να συνεχίσει τις «επιτυχημένες» προβλέψεις. Κι αν θέλει, ας γράψει κι ένα μπλογκ».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Europe’s Growth Challenge» του οικονομολόγου Άντερς Άσλουντ, στην οποία και παρευρέθηκε ο Τόμσεν, δήλωσε ότι θα χρειαστούν 21 χρόνια, ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να ρίξει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα. Δεν αρκέστηκε, όμως, να σχολιάσει μόνο για την Ελλάδα. Ο κ. Τόμσεν μίλησε και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, τονίζοντας, πως για παράδειγμα η Ιταλία, θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία έξι, προκειμένου να μπορέσουν να μειώσουν την ανεργία τους αισθητά και να την επαναφέρουν στο στάδιο που βρισκόταν κατά την περίοδο 2001-2007. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι και σε αυτές τις χώρες η διαρθρωτική ανεργία είναι υψηλή, ο πληθωρισμός αρκετά χαμηλός και το χρέος στα ύψη.

Συνεχίζοντας τα σχόλια για την ανεργία στην Ευρωζώνη ο κ. Τόμσεν σημείωσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ότι κυμαίνεται περίπου στο 10%, με τη διαρθρωτική ανεργία να βρίσκονται μεταξύ 7 και 8%.

Όταν ρωτήθηκε για τη λιτότητα, απάντησε, ότι αυτή δεν αποτελεί το βασικό πρόβλημα στην Ευρώπη και τόνισε ότι η Ευρώπη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και σε μεταρρυθμίσεις και στην αρχιτεκτονική της και στην τραπεζική ένωση και στο τείχος προστασίας της.

Από την άλλη μεριά, θεώρησε, πως είναι απαραίτητη μια «διευκολυντική νομισματική πολιτική, αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που έχουν κάποιες χώρες, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, κάποιες δημοσιονομικές δαπάνες στο πρότυπο του σχεδίου του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και πάνω από όλα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Διαβάστε επίσης:

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα»

The post Αυστηρή κριτική Μαξίμου σε Τόμσεν για τις εκτιμήσεις σχετικά με την ανεργία στη χώρα μας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα