Συνάντηση Τσίπρα-Κανιέτε για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

13:48 19/1/2017 - Πηγή: iPop

Συνάντηση με τον Επίτροπο Ενέργειας και Δράσης για το Κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον @VP @JoeBiden | https://t.co/oFSSW4ISOP

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 18, 2017

Τα κύρια ζητήματα που

συζητήθηκαν στην συνάντηση ήταν μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η πρόοδος στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα, καθώς και η πορεία του σχεδίου για την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στην πρόοδο σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, τον ελληνοβουλγαρικό και τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ.Κανιέτε εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στο θέμα της ολοκλήρωσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στη συνάντηση ο κ. Σταθάκης επισήμανε τις άμεσες προτεραιότητες της χώρας, με την σημαντικότερη από αυτές την ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου για νέες πηγές φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η προτεραιότητα αυτή εξυπηρετείται από τη δημιουργία ενός εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου, μέσω των διασυνδέσεων που υλοποιούνται, όπως, οι αγωγοί TAP και IGB, αλλά και σημείων εισαγωγής, όπως, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, που ανήκει στο ΔΕΣΦΑ και το σχεδιαζόμενο πλωτό τέρμιναλ LNG της Αλεξανδρούπολης. Η διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της περιοχής υποβοηθείται και από το σχεδιαζόμενο αγωγό EastMed.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης μίλησε για τις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για την αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, με βάση την κοινοτική νομοθεσία και τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020, επισημαίνοντας την εγγύηση της χώρας για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους μέσα στο χρονικό διάστημα που έχουν θέσει.

Ο κ. Κανιέτε από την πλευρά του έδειξε ποιες είναι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να υπάρξει «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν δέσμευση βασικών αρχών για τον μετασχηματισμό σημαντικών ζητημάτων που αφορά τον ενεργειακό τομέα με κύριους άξονες:

την απεξάρτηση από τον άνθρακα, μέσω της αποτελεσματικότερης ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής, καθώς και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα ηλεκτρικά οχήματα και νέες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας.τη μετατόπιση του κέντρου βάρους των προσεγγίσεων για σημαντικά ζητήματα, όπως η αξιολόγηση της επάρκειας ισχύος, τα σχήματα στήριξης ΑΠΕ, η εκπόνηση σεναρίων επικινδυνότητας για την ασφάλεια εφοδιασμού, από το εθνικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της εναρμόνισης των κανόνων και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ τόσο όμορων Διαχειριστών, όσο και εθνικών Ρυθμιστών Αρχών.

Oι κκ. Σταθάκης και Κανιέτε θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στα γραφεία του ευρωκοινοβουλίου. Λίγο αργότερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα συναντηθεί με φορείς της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

The post Συνάντηση Τσίπρα-Κανιέτε για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα