Αχτίδα ελπίδας αναζητούν οι πρόσφυγες

22:45 2/3/2016 - Πηγή: iPop

Χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, χωρίς να τους έχει γίνει γνωστό πότε θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη και όπως είναι φυσικό αναζητούν έστω μια μικρή αχτίδα ελπίδας, την ίδια στιγμή που τα προβλήματα στην Ειδομένη είναι πολλαπλά. Η Κυβέρνηση, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ροές, ζήτησε δια στόματος του Π. Κουρουμπλή

να ανοίξουν οι κατασκηνώσεις για την φιλοξενία προσφύγων, ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει 20.000 θέσεις voucher για διαμονή-διατροφή σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάσα ανακούφισης για την Κυβέρνηση η έγκριση από την Κομισιόν της οικονομικής ενίσχυσης της χώρας μας για το προσφυγικό.

Χάος στην Ειδομένη- Πολλαπλά προβλήματα

Όλο και χειρότερες γίνονται οι συνθήκες στην διαμονής των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης. Εκεί, βρίσκονται περίπου 10.000 άνθρωποι οι οποίοι δεν βιώνουν την απόλυτη εξαθλίωση.

Βασικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες είναι η έλλειψη νερού και φαγητού, καθώς τα οικονομικά αποθέματα των προσφύγων τελειώνουν. Πλέον οι πρόσφυγες σιτίζονται μόνο με ότι τους προσφέρουν οι ΜΚΟ που βρίσκονται στο σημείο, ενώ για να μπορέσουν να πάρουν ακόμα και ένα φρούτο πρέπει να περιμένουν ώρες στην ουρά.

Έντονα είναι και προβλήματα λόγω των συνθηκών υγιεινής. Οι τουαλέτες είναι λιγοστές και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν.

Τα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υγεία τους και ανεβάζουν πυρετό πολλαπλασιάζονται.

Εγκρίθηκε η οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα από την Ε.Ε.

Το σχέδιο της οικονομικής ενίσχυσης εγκρίθηκε την Τετάρτη, με την Κομισιόν να δίνει το πράσινο φως, προκειμένου να διαχειριστούν τόσο η Ελλάδα, όσο και οι υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων την ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού, για το σχέδιο ενίσχυσης ύψους 700 εκατ. ευρώ. Βάσει του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το συνολικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, τα 300 εξ αυτών θα δοθούν μέσα στο 2016, ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι με το άρθρο 3 του κανονισμού της Ε.Ε. σχετικά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κράτη μέλη, καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθεί το χρηματικό ποσό στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Όπως αναφέρει το άρθρο 3 «επιτρέπεται στην Επιτροπή να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις προμηθειών με τους προμηθευτές και τους παρόχους υπηρεσιών και να κάνει επιχορηγήσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες των κρατών μελών και να αναθέτει καθήκοντα εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε διεθνείς οργανισμούς».

«Λογαριασμός αρωγής προσφύγων»

Η Τράπεζα της Ελλάδος προχωρά στην δημιουργία λογαριασμού για βοήθεια στους πρόσφυγες, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Τρύφωνα Αλεξιάδη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τσίπρας: Ενιαία ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό

Την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής στάσης στο προσφυγικό εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην ανάγκη να σεβαστούν όλες χώρες τις ευθύνες, αλλά και τις δεσμεύσεις σημειώνοντας πως:

«Ή θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί».

H απόφαση της Επιτροπής να ενισχύσει με 700 εκ. ευρώ επιπλέον τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανθρωπ. κρίσης (1/5) https://t.co/SuCicLhKJ9

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 2, 2016

θα ενισχύσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης μας σημαντικά. Η λύση όμως του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι Ευρωπαϊκή. (2/5)

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 2, 2016

Όπως εξήγησα στο Γερμανικό κανάλι ZDF, χρειαζόμαστε μια συνολική λύση. (η συνέντευξη στα Γερμανικά) (3/5)https://t.co/iPcciIW8Vz

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 2, 2016

Και την συνεργασία της Τουρκίας. Αυτά θα διεκδικήσουμε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως θα εξηγήσω αύριο και στον Πρόεδρο Ντ. Τούσκ (4/5)

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 2, 2016

Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλοι στην Ε.Ε., ώστε να δοθεί αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση. (5/5) https://t.co/8CwV11LQu2

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 2, 2016

Photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Αχτίδα ελπίδας αναζητούν οι πρόσφυγες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα