Panama Papers: Οι επόμενες κινήσεις της Κομισιόν και η αιφνιδιαστική έρευνα στην Mossack Fonseca

09:08 13/4/2016 - Πηγή: iPop

Μέτρα για την πάταξη της φοροαποφυγής από μεγάλες πολυεθνικές πρότεινε η Κομισιόν στον απόηχο των αποκαλύψεων για τα Panama Papers.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της Κομισιόν αφορά πολυεθνικές με δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Τζόναθαν Χιλ, αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν, υπογράμμισε: «Εάν οι μεγάλες πολυεθνικές με δραστηριότητα στην Ευρώπη πληρώνουν φόρους σε περιοχές όπως ο Παναμάς πρέπει αυτό να το δημοσιοποιούν. Ta Panama Papers

δεν άλλαξαν την ατζέντα μας, αλλά ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι οι φόροι θα καταβάλλονται εκεί όπου παράγονται και τα κέρδη που υπόκεινται σε αυτούς».

Τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την πάταξη της φοροαποφυγής έκανε γνωστές και ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Έχουν ήδη γίνει πολλά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις όμως δείχνουν ότι απομένουν ακόμα να γίνουν πολλά, εάν θέλουμε να περιορίσουμε τις στρεβλώσεις των διαφορετικών νομοθεσιών και εάν θέλουμε να συνεργαζόμαστε απόλυτα και πλήρως μεταξύ μας».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε σχετικά με τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν ότι: «Το άτυπο ECOFIN θα συνέλθει στις 22 Απριλίου. Θέλουμε να τεθεί επί τάπητος όλο το πακέτο συνολικά και όχι το μισό, όπως ζητούν κάποιοι υπουργοί. Όχι, δεν έχουμε το δικαίωμα για ημίμετρα πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι τέλους».

Μάλιστα ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για σύσταση ενός πανευρωπαϊκού καταλόγου φορολογικών παραδείσων, ο οποίος θα μπορούσε να είναι έτοιμος μέσα σε 6 μήνες, ενώ πρόσθεσε και την πρωτοβουλία του Θεσμού για την ενίσχυση του «κανονιστικού οπλοστασίου» σχετικά με την οδηγία για τη νομιμοποίηση των εσόδων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Τι θα ισχύει για τις πολυεθνικές σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν;

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν οι πολυεθνικές εταιρείες θα πρέπει να δίνουν στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τα έσοδα, τα κέρδη καθώς επίσης και τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολυεθνικές της Ε.Ε. αντέδρασαν άμεσα λέγοντας πως η δημοσιοποίηση τέτοιων πληροφοριών μπορεί να τους φέρει μεγάλο πλήγμα και να τις φέρει σε δυσμενή θέση σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες εκτός Ε.Ε.

Αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της Mossack Fonseca

Αιφνιδιαστική έρευνα πραγματοποίησε ο Εισαγγελέας στα γραφεία της Mossack Fonseca, προκειμένου να βρει παραπάνω στοιχεία και να μπορέσει να στοιχειοθετήσει κατηγορίες εναντίον της δικηγορικές εταιρείες, που βρέθηκε στο επίκεντρο των αποκαλύψεων των Panama Papers. Σχετικές έρευνες έγιναν και σε υποκαταστήματα της Mossack Fonseca.

Photo: Reuters

The post Panama Papers: Οι επόμενες κινήσεις της Κομισιόν και η αιφνιδιαστική έρευνα στην Mossack Fonseca appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα