Macron: Καλώ τους Ευρωπαίους να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν

10:36 8/9/2017 - Πηγή: iPop
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Emmanuel Macron μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και περίπου 40 επιχειρηματίες συναντήθηκαν στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος με την επενδυτική ελληνογαλλική συνεργασία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, κάλεσε τους Ευρωπαίους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίρπας

κατά την εισαγωγή του μίλησε για το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο συμβολίζει την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Ένας χώρος που στεγάζει την Εθνική λυρική σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης και εγκαινιάστηκε πριν ένα χρόνο.

Κατά τον κ. Τσίπρα, αυτός ο χώρος αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα για την αρμονική συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενώ δείχνει πως έργα μπορούν να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό.

Η σημερινή συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί πιστεύουμε ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και άσχημη κατάσταση για μας, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα. Αυτή η νέα εποχή είναι γεμάτη προκλήσεις και μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό, χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το όραμα της Κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθεί μέσα από ένα σχέδιο διαρκών μεταρρυθμίσεων ενώ στόχος είναι «να δημιουργήσουμε μια παραγωγική βάση, οι επενδύσεις να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσουμε το νούμερο ένα πρόβλημα, το πρόβλημα της ανεργίας και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία νέων ανθρώπων και επιστημόνων δεν μπορούν να ονειρευτούν ότι θα προκόψουν στον τόπο μας και μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Όταν ανέλαβα η ανεργία ήταν στο 27% σήμερα είναι στο 21,2% , ένας εξαιρετικά μη αποδεκτός αριθμός για μια χώρα που είναι στην καρδιά της Ευρώπης. Πρώτος στόχος να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μάστιγα και το brain drain, να αλλάξουμε το επιχειρηματικό τομέα, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να ολοκληρώσουμε το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε βέβαια πως μπροστά σ’ αυτό το στόχο πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις, με κοινωνικό κυρίως κόστος, όμως όπως «ο Οδυσσέας που έκλεισε τ’ αυτιά τους στις σειρήνες έτσι και εμείς προχωράμε με αποφασιστικότητα».

«Έχουμε τη στήριξη της Γαλλίας για να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «είναι η εξαιρετική συμβολή να προσελκύσουμε επενδύσεις σε τομείς που έχουμε ανάγκη».

Ο Αλέξης Τσίρπας τόνισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας:

Η τοποθεσία της Ελλάδας, καθώς βρίσκεται στο αντάμωμα τριών ηπείρων, με υπέροχο κλίμα και μεγάλη τουριστική ροή. «Φέτος ξεπεράσαμε κάθε ρεκόρ στον τουρισμό» ανέφερε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως η θέση μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Το ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει υψηλά εξειδικευμένους νέους επιστήμονες.

«Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις με ισχυρή προστιθέμενη αξία. Η Ελλάδα μετά από 7 χρόνια κρίσης, φέτος έχει τη δυνατότητα να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που μπορεί να ξεπεράσουν και 2%».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να «δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που ορθώνονται και δημιουργούν ένα κλίμα καχυποψίας σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν.

«Είμαστε αποφασισμένοι αυτές τις τομές να τις συζητήσουμε μαζί σας. Θέλουμε να ακούσουμε τους δικούς σας προβληματισμούς και κυρίως δύο ερωτήματα»:

Αν επενδύετε και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;Αν δεν επενδύετε, τι είναι αυτό που σας κάνεις επιφυλακτικούς;

Αν ένας στόχος είναι οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ο δεύτερος είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων. Ευχαριστώ την BPA , την τράπεζα της Γαλλίας για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας

Ο Αλέξης Τσίρπας δήλωσε πως η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της ελληνικής Κυβέρνησης στην προσπάθεια της να βγει από τα προγράμματα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018.

Θα είμαστε σε θέση να εξετάζουμε και να δεχόμαστε τις δικές συνδρομές και να διευκολύνουμε την προσπάθεια να υπάρχει ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα για να ξεπεράσουμε την κρίση

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «πράγματι η Ελλάδα είναι μια ευκαιρία, μια πραγματική ευκαιρία. Δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη χώρα τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια με κόστος και πληγές, τις οποίες πρέπει και θα επουλώσουμε. Να δείτε την Ελλάδα όχι σας έναν μαγευτικό τουριστικό προορισμό αλλά ως ένα σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Για αυτήν την επιλογή δεν θα μετανιώσετε».

Macron: Θα ήθελα οι Ευρωπαίοι να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις πεποιθήσεις μου. Η Ελλάδα πέρασε 7 χρόνια σκληρής κρίσης. Μια ελληνική κρίση και ευρωπαϊκή. Η Γαλλία ήταν παρούσα, συνέχισε να υπερασπίζεται την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα» ανέφερε ο Emmanuel Macron κατά την έναρξη της ομιλίας του στο IΚΠΣΝ.

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, όπως εξάλλου έχει κάνει πολλές ο πρωθυπουργός της χώρας. Η ευρωζώνη από την άλλη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη

Ο κ. Macron τόνισε για ακόμη μια φορά πως η Γαλλία στήριξε αυτή τη γραμμή και το έκανε αυτό κάθε φορά που υπήρχε δυνατότητα να το κάνει στα πλαίσια του προγράμματος.

Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, είμαστε εδώ σε αυτό το υπέροχο μέρος και κτίριο, το οποίο είναι και το σύμβολο σε μια νέα ελληνική φιλοδοξία και θα ήθελα η Γαλλία να αναλάβει τις ευθυνες. Σπρώξαμε την Ελλάδα να αναγκαστεί να διαλέξει μη ευρωπαϊκές επενδύσεις

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε όμως πως αν δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι επενδυτές, αυτό δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη.

«Θα ήθελα οι Ευρωπαίοι να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν. Αγαπητέ Αλέξη, μπορώ να σας εγγυηθώ την φιλική στάση της Γαλλίας και της γαλλικής κυβέρνησης» επεσήμανε ο κ. Maron.

Oι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν μπορεί ο τουρισμός, η κατασκευή, οι υποδομές να γίνουν όπως το παρελθόν. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την καινοτομία. Στη βιομηχανία τις ψηφιακές τεχνολογίες, για τον τομέα της ενέργειας την καινοτομία, και για όλα αυτά τον τουρισμό, τις υποδομές

Ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε πως στην Ελλάδα υπάρχουν γαλλικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίας. Η Ελλάδα, κατά τον Emmanuel Macron, χρειάζεται να βρεθεί στην πρωτοπορία για να κερδίσει τη μάχη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ήμασταν εδώ, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ. Όλοι εσείς που είστε εδώ και χρόνια στην Ελλάδα θέλω να δώσετε νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση σας καλεί να εκφράσετε τα πρόβλήματα για να δούμε όλοι μαζί πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε να τα ξεπεράσετε

Έπεσαν οι υπογραφές για το μνημόνιο συνεργασίας για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, με την παρουσία δεκάδων Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, απ’ τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και τον διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Nicolas Dufourq.

«Με την τεχνική βοήθεια που θα μας προσφέρουν οι Γάλλοι φίλοι μας, πολύ σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων» σχολίασε ο κ. Παπαδημητρίου, κάνοντας λόγο για «ένα ακόμη σημαντικό βήμα» προς την ίδρυση της Τράπεζας.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προσφέρει στην οικονομία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη

Συνέντευξη του Εmmanuel Macron«Συλλογικά μπορούμε να προχωρήσουμε σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Γαλλία υποστηρίζει αυτή τη θέση. Είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron.

Αν θέλουμε να φτάσουμε στο τέλος της διαδικασίας οι συζητήσεις θα ξαναρχίσουν τον Ιανουάριο του 2018. Εύχομαι στις συζητήσεις να φανεί ότι η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις κάτι που είναι απαραίτητο και γίνεται και σήμερα

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας όσον αφορά το τη στάση του ΔΝΤ, δήλωσε πως το Ταμείο μπορεί να παραμείνει στο πλαίσιο της συμφωνίας που «καταλήξαμε πριν από λίγους μήνες και να μην προσθέτει νέους όρους» τονίζοντας πως «συλλογικά μπορούμε να προχωρήσουμε σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Γαλλία υποστηρίζει αυτή τη θέση. Είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.»

Ο κ. Macron, στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ και στον Antenna, τόνισε πως το μήνυμα της επίσκεψής του στην Αθήνα είναι πως πρέπει να γυρίσει σελίδα στην ιστορία των τελευταίων 10 ετών και να σηματοδοτηθεί η έξοδος από την κρίση «χαράσσοντας δρόμους ανάπτυξης και στην Ευρώπη».

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει την μαζική ανεργία, κυρίως των νέων»

Το γεγονός ότι συνοδεύεται από επιχειρηματίες και τραπεζίτες έχει στόχο να βοηθήσει στην ανάπτυξη την Ελλάδα και συνέχισε λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει στην Ευρώπη «να βγούμε από το επίπεδο της λιτότητας και της δυσπιστίας».

Το πρόγραμμα της Παρασκευής11:45: Ο Macron κι η σύζυγός του θα επισκεφθούν τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή12:00: Θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν της γαλλικής κοινότητας.13:30: Ο Γάλλος Πρόεδρος παρακαθίσει σε γεύμα με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ θα ακολουθήσει συνάντησή του με εκπροσώπους ελληνικών και γαλλικών ΜΜΕ.16:00: Αναχώρηση απ’ την Αθήνα

Το άρθρο Macron: Καλώ τους Ευρωπαίους να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
ελλαδα, για μας, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, γαλλια, νέα, bpa, τραπεζες, μνημονιο, βουλη, ΔΝΤ, ΕΡΤ, antenna, αθηνα, μμε, ipop, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικος τουρισμος, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, bpa, ipop, εθνικη λυρικη σκηνη, εθνικη, εξοδος, εργαλεια, ηγετης, λυρικη σκηνη, μμε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, ωθηση, ωρα, antenna, αρθρο, αλληλεγγυη, ανεργια, αυτια, βγαινει, βοηθεια, βρισκεται, γαλλικο ινστιτουτο, γεγονος, γινεται, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δειτε, διοικηση, δειχνει, ευκαιρια, υπαρχει, εργα, επενδυσεις, εποχη, ετων, ευρωπη, ιδρυση, θεσεις εργασιας, θετικο, ιδρυμα, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κλιμα, κτιριο, λυρικη, λογο, μηνες, νεες θεσεις εργασιας, νιαρχος, οδυσσεας, οραμα, πηγες ενεργειας, ροη, προβληματα, προγραμματα, πρωτοπορια, ρεκορ, συζητησουμε, συντομα, συνταξη, σχεδιο, τι ειναι, τουρισμος, φορα, ασχημη, δημητρης, φιλοι, για μας, χωρα, καρδια, μια φορα, μπροστα, πηγες, πληγες, σκηνη, τραπεζα, θελω να, θεσεις, υπεροχο
Τυχαία Θέματα