Liz Truss: Τα γεγονότα των 44 ημερών που οδήγησαν στην παραίτηση της Πρωθυπουργού με την πιο σύντομη θητεία στη Βρετανίας

18:03 20/10/2022 - Πηγή: iPop

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss παραιτήθηκε μετά από πολλές υποσχέσεις που δεν κατάφερε να τηρήσει και ύστερα από μια αποτυχημένη φορολογική περικοπή που συγκλόνισε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και οδήγησε σε εντάσεις και εσωτερική διαμάχη στο ίδιο της το κόμμα.

Η Truss είπε σε δήλωσή της έξω από την Downing Street: «Διαθέτουμε ένα όραμα για μια οικονομία με χαμηλούς φόρους και υψηλή ανάπτυξη που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες του Brexit».

«Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να δώσω την εντολή με την οποία εξελέγην από

το Συντηρητικό Κόμμα. Ως εκ τούτου, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να ανακοινώσω ότι παραιτούμαι από αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος».

Το κόμμα πρόκειται τώρα να ολοκληρώσει τις εκλογές για την ηγεσία εντός της επόμενης εβδομάδας, γρηγορότερα από τη συνηθισμένη περίοδο των δύο μηνών. 

Η Truss παρέμεινε στην εξουσία για μόλις 44 ημέρες, καθιστώντας την την πρωθυπουργό με τη μικρότερη θητεία στη βρετανική ιστορία. Για 10 ημέρες της πρωθυπουργίας της, οι κυβερνητικές της επιχειρήσεις σταμάτησαν μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Σε τι, όμως, οφείλεται η παραίτησή της; Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις τα βασικά γεγονότα σε ενός τρίμηνου πολιτικού μελοδράματος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Liz Truss – Παραίτηση: Όσα έγιναν σε 44 ημέρες!

Πέμπτη 7 Ιουλίου: Ο πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοινώνει την παραίτησή του μετά από ένα σκάνδαλο που οδήγησε πολλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να παραιτηθούν. Παραιτείται αμέσως από την ηγεσία του κόμματος, αλλά θα παραμείνει στην Downing Street μέχρι να επιλεγεί διάδοχος.

Κυριακή 10 Ιουλίου: Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος. Ξεκινώντας την εκστρατεία της με ένα άρθρο στην Telegraph, δεσμεύεται να μειώσει τους φόρους «από την πρώτη μέρα» εάν κερδίσει.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου: Ο Boris Johnson υποβάλλει την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ στο Balmoral, τη σκωτσέζικη κατοικία της. Λίγο αργότερα, η μονάρχης δέχεται τη Liz Truss, η οποία είναι η νέα πρωθυπουργός, η τέταρτη του Ηνωμένου Βασιλείου σε έξι χρόνια. Στην πρώτη της ομιλία στην Downing Street, υποστηρίζει ότι προτεραιότητά της είναι «να ανοίξει δουλειές στη Βρετανία» με ένα «τολμηρό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας μέσω φορολογικών περικοπών».

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου: Η Liz Truss ανακοινώνει το νέο της υπουργικό συμβούλιο και στην πρώτη της συνεδρίαση υπόσχεται άμεση βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σχετικά με το κόστος ενέργειας.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου: Επιβεβαιώνεται ανώτατο όριο στις εγχώριες τιμές ενέργειας. Το κόστος δεν αναφέρεται, αλλά οι εκτιμήσεις ανέρχονται σε πάνω από 115 δισ. ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι ο ανώτερος δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου, ο Tom Scholar, απολύθηκε, παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα χρειαζόταν η εμπειρία του.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου: Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών, προκαλώντας 11ήμερο εθνικό πένθος μέχρι την κηδεία της, κατά την οποία η καθημερινή πολιτική παραμερίζεται.

Στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ – Από τι πέθανε;

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου: Ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng παρουσιάζει το Σχέδιο Ανάπτυξης του – που ονομάζεται «μίνι-προϋπολογισμός» – στο κοινοβούλιο. Εκτός από το τεράστιο σχέδιο ενεργειακής στήριξης, περιλαμβάνει σαρωτικές φορολογικές περικοπές, γεγονός που θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει αυξημένα έσοδα χωρίς να συνεπάγεται περικοπές δαπανών. Υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες για το κόστος ή τον αντίκτυπο στους στόχους της ίδιας της κυβέρνησης για μείωση των ελλειμμάτων και δανεισμού. 

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου: Οι αγορές ανοίγουν και πάλι και η βρετανική λίρα κατακρημνίστηκε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου: Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Sir Keir Starmer κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχασε τον έλεγχο της βρετανικής οικονομίας».

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου: Μπροστά στον πανικό των αγορών, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνει ότι παρεμβαίνει επειγόντως στην αγορά ομολόγων απέναντι σε έναν «σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου: Η Liz Truss υπερασπίζεται το σχέδιο μείωσης των φόρων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο «για τη βελτίωση των επιπέδων ανάπτυξης στην οικονομία».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Σάββατο 1 Οκτωβρίου: Την παραμονή του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, η Liz Truss απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους, αποδεχόμενη ότι το σχέδιό της «περιλαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναστάτωση βραχυπρόθεσμα». Επιμένει ότι κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι «σωστό για τη χώρα», υποσχόμενη ότι η κυβέρνηση «θα διατηρήσει τον έλεγχο στα εθνικά οικονομικά».

Κυριακή 2 Οκτωβρίου: Η Truss παραδέχεται ότι θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για το οικονομικό της σχέδιο, αλλά παραμένει στο πακέτο της. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα έχει ένα επιβλητικό προβάδισμα καθώς η εσωτερική διαφωνία αυξάνεται.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου: Η Truss αντιμετωπίζει μια νέα πολιτική εξέγερση αφού αρνήθηκε να αποκλείσει την περικοπή των επιδομάτων στους φτωχότερους λαούς του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνέντευξή της στο BBC

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου: «Το κατάλαβα, σας άκουσα» δήλωσε η Truss στο συνέδριο του κόμματος. «Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη» πρόσθεσε χωρίς να καθησυχάζει τους σκεπτικιστές στο κόμμα της ούτε τις νευρικές αγορές.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου: Ο Kwarteng λέει ότι θα δημοσιεύσει τα λεπτομερή δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης στις 31 Οκτωβρίου, τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η αποτυχία της κυβέρνησης να διευκρινίσει πώς θα πληρώσει για τις φορολογικές της περικοπές έχει προβληματίσει.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου: Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αγγλία και την Ουαλία θα αντιμετωπίσουν αυτό που περιγράφεται ως απροσδόκητο φόρο.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου: Η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαιώνει ότι θα σταματήσει να υποστηρίζει την αγορά ομολόγων. Η είδηση ​​προκάλεσε περαιτέρω πτώση της λίρας. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο, ενισχύοντας τους φόβους για επικείμενη ύφεση. Καθώς αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση για να εξηγήσει πώς σκοπεύει να καλύψει την τρύπα στα δημόσια οικονομικά, η Truss αποκλείει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Η μοναρχία της Βρετανίας αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα ποσοστά. Βασιλιάς ο Κάρολος αλλά για πόσο ακόμα;

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου: Μέλη του Συντηρητικού κόμματος αναφέρουν μια λίστα με ονόματα που κυκλοφορεί για την αντικατάσταση της Truss στη Downing Street. Από την Washington, όπου συμμετέχει στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Kwasi Kwarteng εμφανίζεται σίγουρος ότι και οι δύο τους θα είναι στη θέση τους σε έναν μήνα.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου: Η επιβεβαίωση ότι η Truss απέλυσε τον Kwarteng ακολουθεί την άφιξή του πίσω στο Λονδίνο. Θα αντικατασταθεί από τον πρώην υπουργό Υγείας και Εξωτερικών Jeremy Hunt. Η Trus εμφανίζεται ενώπιον των δημοσιογράφων για να ανακοινώσει μια στροφή σε ένα σχέδιο για την κατάργηση της αύξησης του εταιρικού φόρου. Λέει ότι «λυπάται απίστευτα» που βλέπει τον Kwarteng να φεύγει, αλλά ενήργησε προς το εθνικό συμφέρον για να διασφαλίσει τη σταθερότητα.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου: Ο Jeremy Hunt, ο τέταρτος κατά σειρά υπουργός Οικονομικών από την αρχή της χρονιάς, ανακοινώνει την ακύρωση σχεδόν του συνόλου των μέτρων του οικονομικού προγράμματος της Truss.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου: Η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ανακοινώνει την παραίτησή της.

Με τον πληθωρισμό να έχει γνωρίσει κατακόρυφη αύξηση και την ακρίβεια να έχει γονατίσει τα νοικοκυριά της Μ. Βρετανίας, φαίνεται πως η Liz Truss δεν κατάφερε να υλοποιήσει τους στόχους που είχε θέσει ως πρωθυπουργός, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν τους έφτασε ούτε στο ελάχιστο. Τώρα, αναμένουμε τις εκλογές για να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Αγγλίας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Liz Truss: Τα γεγονότα των 44 ημερών που οδήγησαν στην παραίτηση της Πρωθυπουργού με την πιο σύντομη θητεία στη Βρετανίας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα