«I’m not a look-like»: Κι όμως! Το δίδυμο ανθρωπάκι σου υπάρχει κάπου εκεί έξω και μπορείς να το βρεις κι εσύ!

13:46 26/8/2022 - Πηγή: iPop

Κι όμως, δεν πρόκειται για φωτογραφίες πανομοιότυπων διδύμων. Είναι μερικά από τα δείγματα στο φωτογραφικό πρότζεκτ του François Brunelle, «I’m not a look-like», το οποίο παρουσιάζει πορτρέτα εκατοντάδων άσχετων ανθρώπων μεταξύ τους, οι οποίοι είναι σχεδόν ίδιοι ή τουλάχιστον μοιάζουν πάρα πολύ! Τώρα αν σου πω ότι δεν ζηλεύω και δε θέλω να βρω κι εγώ το δίδυμο ανθρωπάκι μου, θα έλεγα ψέματα…

Η συγκεκριμένη έκθεση, μάλιστα, κέρδισε δημοτικότητα στο διαδίκτυο και τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων που μελετούν τις γενετικές σχέσεις. Νομίζω πως αξίζει να της ρίξεις μια ματιά.

Όλα

ξεκίνησαν όταν δύο φίλοι, μαζί με εκατοντάδες άλλους άσχετους ανθρώπους μεταξύ τους που έχουν ίδια εμφάνιση, συμμετείχαν σε ένα φωτογραφικό έργο του François Brunelle, ενός Καναδού καλλιτέχνη. Το φωτογραφικό πρότζεκτ, «I’m not a look-like», εμπνεύστηκε από την ανακάλυψη πως ο κ. Brunelle μοιάζει με τον Άγγλο ηθοποιό Rowan Atkinson.

Love Is Love: Μια σειρά φωτογραφιών δείχνει τι σημαίνει αγάπη για τα άτομα με Σύνδρομο Down

«I’m not a look-like»: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις πίσω από την συγκλονιστική έκθεση

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει γίνει μεγάλη επιτυχία στα social media κι έχει, επίσης, επιστήσει την προσοχή των επιστημόνων που μελετούν τις γενετικές σχέσεις. Ο Δρ Manel Esteller, ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Λευχαιμίας Josep Carreras στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, είχε μελετήσει προηγουμένως τις φυσικές διαφορές μεταξύ πανομοιότυπων διδύμων και ήθελε να εξετάσει το αντίστροφο: άτομα που μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά δεν έχουν συγγένεια. «Ποια είναι η εξήγηση για αυτούς τους ανθρώπους;» αναρωτήθηκε.

Έτσι, ο Δρ Manel Esteller και η ομάδα του συγκέντρωσαν 32 ζευγάρια ανθρώπων που μοιάζουν υπερβολικά από τις φωτογραφίες του Brunelle για να κάνουν τεστ DNA και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να ποσοτικοποιήσουν τις ομοιότητες μεταξύ των προσώπων των συμμετεχόντων. Δεκαέξι από αυτά τα 32 ζευγάρια πέτυχαν παρόμοια συνολική βαθμολογία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν το DNA αυτών των 16 ζευγών για να δουν αν το DNA τους ήταν τόσο παρόμοιο με το πρόσωπό τους.

Ana Maria Sánchez and Katherine Romero, Bogotá, Colombia, 2014.Anna-Maria Tenta and Helena Joas, Munich, 2013.

Διαπίστωσαν ότι τα 16 ζευγάρια που μοιάζουν «αληθινά» μοιράζονται έναν περισσότερο αριθμό γονιδίων από τα άλλα 16 ζευγάρια που το λογισμικό έκρινε λιγότερο παρόμοια. «Αυτοί οι άνθρωποι μοιάζουν πραγματικά επειδή μοιράζονται σημαντικά μέρη του γονιδιώματος ή της αλληλουχίας DNA», δήλωσε ο Δρ Esteller. Μάλιστα, οι παρόμοιες εμφανίσεις τους αποδίδονται περισσότερο σε κοινά γονίδια παρά σε κοινές εμπειρίες ζωής.

Δεν είναι παράλογο να υποθέσεις ότι κι εσύ έχεις ένα δίδυμο ανθρωπάκι κάπου εκεί έξω.

Ωστόσο, το DNA από μόνο του δεν λέει όλη την ιστορία για το πώς έχει διαμορφωθεί το πρόσωπό μας. Οι εμπειρίες μας και οι εμπειρίες των προγόνων μας επηρεάζουν ποια από τα γονίδιά μας είναι ενεργοποιημένα ή απενεργοποιημένα – αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν επιγονιδίωμα. Και το μικροβίωμα μας, ο μικροσκοπικός συγκυβερνήτης μας που αποτελείται από βακτήρια, μύκητες και ιούς, επηρεάζεται περαιτέρω από το περιβάλλον μας. Ο Δρ Esteller διαπίστωσε ότι ενώ τα γονιδιώματα των doppelgängers ήταν παρόμοια, τα επιγονιδιώματα και τα μικροβιώματά τους ήταν διαφορετικά. «Η γενετική τα συνδυάζει και η επιγενετική και το μικροβίωμα τα χωρίζουν», είπε.

Elisa Berst and Corinne Barois, Paris, 2010.

Η Γυναικεία Ματιά: Mια ομαδική έκθεση με έργα 34 καλλιτέχνιδων που δεν πρέπει να χάσεις

Αυτή η ασυμφωνία μας λέει ότι οι παρόμοιες εμφανίσεις των ζευγαριών έχουν να κάνουν περισσότερο με το DNA τους, παρά με το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν. Αυτό εξέπληξε τον Δρ Esteller, ο οποίος περίμενε να δει μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιρροή.

Επειδή οι εμφανίσεις των doppelgängers αποδίδονται περισσότερο σε κοινά γονίδια παρά σε κοινές εμπειρίες ζωής, αυτό σημαίνει ότι, σε κάποιο βαθμό, οι ομοιότητές τους είναι απλώς τύχη, που υποκινείται από την αύξηση του πληθυσμού. Αλλά όπως και να έχει είναι εντυπωσιακό και σίγουρα ανοίγει νέους δρόμους στην επιστήμη…μπορεί και στην τέχνη!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «I’m not a look-like»: Κι όμως! Το δίδυμο ανθρωπάκι σου υπάρχει κάπου εκεί έξω και μπορείς να το βρεις κι εσύ! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα