H «χρυσή εποχή» της Ευρωζώνης διαλύθηκε από την κρίση στην Ελλάδα

13:22 28/12/2015 - Πηγή: iPop

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt, δηλώνει πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έθεσε σε κίνδυνο τη νομισματική σταθερότητα στην Ευρώπη, και πως η «χρυσή εποχή» της Ευρωζώνης έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντομπρόβσκις, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, υπογραμμίζει πως στο παρελθόν, πολλές ήταν οι χώρες που επιδίωξαν να ενταχθούν στην Νομισματική Ένωση της Ευρώπης, αποδίδοντας παράλληλα ευθύνες στην Ελλάδα για την οικονομική αστάθεια στην ΕΕ, εφόσον η ελληνική οικονομική κρίση έκανε το ευρωπαϊκό νόμισμα λιγότερο ελκυστικό.

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε:

Δεν ήταν μια ευρωπαϊκή κρίση αλλά μια ελληνική κρίση. Οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ήταν όντως περίπλοκες και συνοδεύτηκαν από σκληρές κουβέντες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Αλλά η ελληνική οικονομική κρίση ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Η σταθερότητα του ευρώ δεν τέθηκε ποτέ σε αμφισβήτηση.

O Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσθέτει σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα:

Η Ελλάδα γενικά βρίσκεται εκ νέου στον σωστό δρόμο. Υπάρχει μία σαφής δέσμευση να συνεxιστεί το πρόγραμμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Σχετικά με το ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει:

Σχεδιάζαμε την πρώτη αξιολόγηση το φθινόπωρο. Τώρα θα ξεκινήσουμε στις αρχές του 2016. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει κάποιες προϋποθέσεις. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει.

Αναφορικά τώρα με το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ο κ. Ντομπρόβσκις, απαντά:

Yπήρξε μία μεγάλη κοινοβουλευτική υποστήριξη για το πρόγραμμα αυτό, το οποίο προβλέπει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει αυτήν την υποχρέωση. Σε αυτό θα συμβάλει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζει σχετικά με το ζήτημα συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος:

Eμείς περιμένουμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και οικονομικά. Είναι, ωστόσο, μια απόφαση που πρέπει να λάβει μόνο του το Tαμείο.

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post H «χρυσή εποχή» της Ευρωζώνης διαλύθηκε από την κρίση στην Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα