H UNHCR επιρρίπτει ευθύνες για τις εικόνες ντροπής στη Μόρια στις ελληνικές αρχές

11:09 27/1/2017 - Πηγή: iPop

Ευθύνες στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα στον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, επέρριψε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σχετικά με την πλημμελή προετοιμασία των προσφυγικών καταυλισμών για την υποδοχή του χειμώνα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου την οποία πραγματοποίησε ο εκπρόσωπός της υπογράμμισε, πως η ίδια είχε την ευθύνη για την αναβάθμιση εν όψει του χειμώνα 15 εκ των περίπου 40 κέντρων φιλοξενίας της ενδοχώρας και παράλληλα εξήγησε ότι τον γενικό συντονισμό είχε το αρμόδιο υπουργείο.

Επίσης, προανήγγειλε έλεγχο των ΜΚΟ οι οποίες συνεργάζονται με τον διεθνή οργανισμό.

Με στόχο να απαντήσει στην κριτική περί αδυναμίας της να ανταποκριθεί στις κακές καιρικές συνθήκες, ο Τζοβάνι Λέπρι δήλωσε:

Στους χώρους που αναβαθμίσαμε έγινε μεγάλη προσπάθεια, αν και όχι έγκαιρη, καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες αργά, παρόλο που εμείς ζητήσαμε να γίνουν νωρίτερα

Παράλληλα πρόσθεσε:

Υπήρξε μια μακρά διαδικασία συζητήσεων για το ξεχειμώνιασμα. Αν Ύπατη Αρμοστεία ήταν ελεύθερη να αποφασίσει μόνη της από το καλοκαίρι, δεν ξέρω αν θα τα είχαμε καταφέρει καλύτερα, πάντως θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά

Ο Τζ. Λέπρι αναφέρθηκε στον συντονισμό του σχεδίου, εξηγώντας, πως ηΎπατη Αρμοστεία είχε τον άτυπο συντονισμό τακτικών συναντήσεων με τους άλλους εταίρους του προγράμματος για την ανταλλαγή πληροφοριών και τονίζοντας «αλλά οι αποφάσεις είναι στα χέρια των αρχών και ο συντονισμός ήταν του υπουργείου, σε συνεργασία με την ECHO που είναι ο χρηματοδότης».

Ο Εκπρόσωπος εν συνεχεία απέδωσε ευθύνες στις ελληνικές αρχές, επισημαίνοντας «λόγω της ιδιαίτερης φύσης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, την ευθύνη έχει η αρμόδια υπηρεσία» και συμπλήρωσε «υπάρχουν έτοιμες μονάδες στέγασης που έχουν πληρωθεί από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν έχουν τοποθετηθεί, αν και θα έπρεπε», ενώ είπε «περιμένουμε το πράσινο φως για να τοποθετηθούν στη Μόρια».

Να θυμίσουμε, πως η Ύπατη Αρμοστεία από την πλευρά της έχει καταθέσει τρεις διαφορετικές προτάσεις, για τη Μόρια, για τις οποίες περιμένει επιβεβαίωση από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Κλείνοντας μάλιστα στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος της Αρμοστείας δήλωσε «σε επίπεδο επείγουσας ανταπόκρισης στείλαμε στη Μόρια τέσσερις μεγάλες θερμαινόμενες σκηνές που χωράνε 100 άτομα, αλλά αυτό είναι βραχυπρόθεσμη λύση».

photo:Eurokinissi

The post H UNHCR επιρρίπτει ευθύνες για τις εικόνες ντροπής στη Μόρια στις ελληνικές αρχές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα