EWG: Γιατί η Ελλάδα γύρισε με «άδειο καλάθι»

10:28 5/9/2017 - Πηγή: iPop
Σ’ ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το EuroWorking Group με τους επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να δίνουν το πρώτο «ναι» για την έξοδο απ’ τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Ωστόσο, δεν πάρθηκε καμία απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για τον οποίο δεν εκταμιεύθηκε η υποδόση είναι οι εκκρεμότητες με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών στο Δημόσιο, όπως είχαν

ενημερώσει και οι δανειστές την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία επιβεβαιώνει τις παραπάνω εκτιμήσεις, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, σύμφωνα με τα οποία τα κρατικά «φέσια» όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κατά 343.000.000 ευρώ τον Ιούλιο, φτάνοντας συνολικά τα 5,4 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα δείχνουν ότι το σύνολό τους αυξήθηκε τον Ιούλιο στα 5,435 δισ. ευρώ (εκ των οποίων, 1,521 δισ. ευρώ προέρχονται από εκκρεμείς επιστροφές φόρων), έναντι 5,092 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (εκ των οποίων, 1,252 δισ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων).

Για τον λόγο αυτό οι Βρυξέλλες δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην εκταμίευση της υποδόσης και να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες της Κυβέρνησης.

«Αγκάθια» ακόμα αποτελούν η καθυστέρηση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στις διαδικασίες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και το ζήτημα της «υπόθεσης Γεωργίου», πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, όπως επίσης και εκείνη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που η υπόθεσή τους εκκρεμεί. Στο μικροσκόπιο έχουν βάλει και το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Pierre Moscovici, σήμερα στις Βρυξέλλες όπου στο τραπέζι θα βρεθεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των επικεφαλής των πιστωτών στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Photo: SOOC/Alexandros Michailidis

The post EWG: Γιατί η Ελλάδα γύρισε με «άδειο καλάθι» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα