Brain drain: Όταν τα «μυαλά» πετούν για ξένα μέρη

09:48 7/7/2017 - Πηγή: iPop

Η οικονομική κατάσταση της χώρας πηγαίνει διαρκώς από το κακό στο χειρότερο. Οι νέοι πλέον δεν φαντάζονται το μέλλον τους στην Ελλάδα καθώς οι θέσεις εργασίας συνεχώς μειώνονται και οι μισθοί δεν αρκούν για την κάλυψη των βασικών εσόδων.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχει δημιουργηθεί μια νέα τάση. Όλο και περισσότεροι νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό όπου οι εργασιακές συνθήκες

θεωρούνται καλύτερες. Τι επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει αυτό στην ελληνική κοινωνία;

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα το 76% των νέων (17-25 ετών) δήλωσαν πως επιθυμούν να φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές ή εργασία. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν αποφοιτήσει ή σπούδαζαν ακόμα σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Άρα οι Έλληνες που θεωρούν ως μοναδική διέξοδο την μετανάστευση είναι άτομα μορφωμένα που θα αποτελούσαν το εργασιακό δυναμικό της χώρας.

Το φαινόμενο αυτό, που με διεθνής όρους ονομάζεται brain drain, έχει τις ρίζες του στο παρελθόν. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που κατέφυγαν στο εξωτερικό για να δουλέψουν ως εργάτες. Μόνο που τότε επρόκειτο για ανειδίκευτο προσωπικό που έφευγε προκειμένου να εξασφαλίσει μερικά χρήματα για την οικογένειά του. Στην σημερινή εποχή οι νέοι φεύγουν χωρίς να σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Χτίζουν τη ζωή τους στην καινούργια «πατρίδα» κάνοντας οικογένειες και ζώντας με την νοσταλγία της χώρας τους.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού περισσότεροι από 5.000.000 άτομα ελληνικής καταγωγής βρίσκονται εγκατεστημένοι μόνιμα στο εξωτερικό. Ο αριθμός των ατόμων που μεταναστεύουν έχει διπλασιαστεί από το 2010 έως το 2015. Βασικοί προορισμοί θεωρούνται η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία…

Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί η χώρα σύντομα θα έχει απογυμνωθεί από το μέλλον της. Το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα στη νέα γενιά να μείνει στον τόπο της και να παλέψει για αυτόν. Διαφορετικά είναι αμφίβολο το μέλλον της ίδιας της χώρας.

The post Brain drain: Όταν τα «μυαλά» πετούν για ξένα μέρη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα