56,61% υπέρ του «Όχι» στα Κατεχόμενα | Δημοψήφισμα η επόμενη μέρα

09:41 17/4/2017 - Πηγή: iPop

56,61% υπέρ του «Όχι» στα Κατεχόμενα | Δημοψήφισματης Κύπρου. Οριακή νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Η επόμενη μέρα και η μουδιασμένη αντίδραση της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα Τουρκοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, στα Κατεχόμενα το 43,39% ψήφισε υπέρ του «Ναι» και το 56,61% υπέρ του «Όχι» στην ψηφοφορία

η οποία διεξήχθη από τις 5 έως τις 9 Απριλίου και σε αυτή είχαν πάρει μέρος Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι και τουρκικής υπηκοότητας.

Η επόμενη μέρα

«Ναι» οριακά ψήφισαν οι Τούρκοι, οι οποίοι με την ψήφο τους έδωσαν το «πράσινο φως» στον Πρόεδρο Erdogan να ενισχύσει τις εξουσίες του. O Erdogan στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τους πολίτες της χώρας και εξέφρασε την ελπίδα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος να «μας βγουν σε καλό». Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, του οποίου η θέση καταργείται με βάση τη συνταγματική μεταρρύθμιση, έκανε λόγο για νέα σελίδα στην Τουρκία.

Το ΝΑΙ υπερίσχυσε με 51,37%, έναντι του ΟΧΙ το οποίο συγκέντρωσε το 48,63% των ψήφων.

Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική Κυβέρνηση περίμενε μεγαλύτερη υποστήριξη του λαού στο «ναι» και φυσικά κανείς δεν μιλάει για θρίαμβο του Erdogan, καθώς η νίκη του ήταν οριακή. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος μπορεί να εξυπηρετούν τον σκοπό του Erdogan, ωστόσο, αποδεικνύουν πως η Τουρκία είναι διαιρεμένη: Τα παράλια, οι κουρδικές περιοχές, αλλά και οι πλούσιες πόλεις τάχθηκαν υπέρ του «όχι» και το «ναι» επικράτησε χάρη στην ενδοχώρα και τις φτωχότερες περιοχές. Σημαντικό πλήγμα για τον Erdogan είναι το γεγονός ότι «έχασε» ακόμα και την πρωτεύουσα της χώρας, την Άγκυρα.

«Μουδιασμένα» υποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι το αποτέλεσμα

Μουδιασμένοι είναι οι Ευρωπαίοι μετά τη νίκη του «ναι» στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Guy Verhofstadt, έγραψε στο Twitter:

Very tight result in #turkish referendum. If Erdogan persists, EU should stop accession talks

Guy Verhofstadt (@GuyVerhofstadt) April 16, 2017

«Πολύ μικρή διαφορά στο αποτέλεσμα του τούρκικου δημοψηφίσματος. Αν ο Erdogan επιμείνει, τότε η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις όποιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel δήλωσε ότι είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα πλέον τελείωσε και προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι.

Φαίνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, όπως αναμενόταν. Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και συνετό τρόπο

«Είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη σε τόσο πικρό κλίμα, ακόμα κι εδώ στη Γερμανία, έχει πλέον τελειώσει» υπογράμμισε στην ανακοίνωση του ο Γερμανός ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε πως: «Το εκλογικό σώμα της Τουρκίας ψήφισε για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μπροστά στη μικρή διαφορά που καταγράφηκε στο αποτέλεσμα η τουρκική ηγεσία πρέπει να εξετάσει με προσοχή τα επόμενα βήματά της».

«Το εκλογικό σώμα της Τουρκίας ψήφισε για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μπροστά στη μικρή διαφορά που καταγράφηκε στο αποτέλεσμα η τουρκική ηγεσία πρέπει να εξετάσει με προσοχή τα επόμενα βήματά της» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland σε σχετική ανακοίνωση.

Είναι ύψιστης σημασίας να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αρχή του κράτους δικαίου όπως κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι πλήρες μέλος, είναι πανέτοιμο να στηρίξει την χώρα σε αυτή τη διαδικασία

«Εμείς επιθυμούμε να επικρατήσει ομαλότητα στην Τουρκία, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει, για το Κυπριακό» δήλωσε στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενδιαφέρει, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει ένα επίπεδο ανησυχίας, αφού σε κάθε περίπτωση η Τουρκία από αύριο θα είναι μια διαφορετική χώρα

Eπιφυλακτική η Ελληνική Κυβέρνηση

Με προσοχή και επιφυλακτικότητα αντέδρασε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

«Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα χωρά και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές προσθέτοντας:

Η Ελλάδα πάντοτε στηρίζει τη σταθερότητα και τη Δημοκρατία στη γείτονα. Επιθυμούμε μία Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και στη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε πως είναι αναγκαία η επίδειξη σωφροσύνης εκ μέρους της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και του τουρκικού λαού.

Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «καισαρικό καθεστώς» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, κάλεσε τον Ερντογάν «να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας» και «όχι για να διολισθήσει σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης:

Οι 18 συνταγματικές αλλαγές που θα κάνουν τον Erdogan «Σουλτάνο»

The post 56,61% υπέρ του «Όχι» στα Κατεχόμενα | Δημοψήφισμα η επόμενη μέρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα