«Μουδιασμένη» η Ευρώπη υποδέχτηκε το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος

23:20 16/4/2017 - Πηγή: iPop

«Μουδιασμένη» η Ευρώπη υποδέχτηκε το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος, καθώς η νίκη, αν και οριακή, του «ναι» αλλάζει τις ισορροπίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις σχέσεις της Τουρκίας με τα άλλα κράτη.

Οι Έλληνες πολιτικοί αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προχώρησαν σε συγκρατημένες αντιδράσεις, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις του Προέδρου Erdogan.

Οι αντιδράσεις
απ’ την ελληνική πολιτική σκηνή:Δημήτρης Παπαδημούλης

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα στην Τουρκία δείχνει τη διαίρεση της χώρας και σημείωσε πως η οριακή νίκη του Erdogan δεν αρκεί για να «γίνει Σουλτάνος».

Το δημοψήφισμα αναδεικνύει μια βαθιά διχασμένη Τουρκία. Η οριακή κ αμφισβητούμενη νίκη του Ερντογάν, δεν του αρκεί για να γίνει "Σουλτάνος".

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) April 16, 2017

Γιώργος Κουμουτσάκος

Απ’ την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κουμουτσάκος στη δήλωσή του στάθηκε στην ανάγκη για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με την Τουρκία, οι οποίες θα βασίζονται στο σεβασμό και του διεθνούς δικαίου, αλλά και των διεθνών Συνθηκών.

Όλη η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου:

«Με το σημερινό δημοψήφισμα η Τουρκία προχωρά σε μια σοβαρή συνταγματική αλλαγή.

Η από εδώ και πέρα πορεία θα κριθεί, λόγω και του οριακού αποτελέσματος, από τη σωφροσύνη που θα επιδείξουν η πολιτική ηγεσία και ο τουρκικός λαός.

Εμείς στην Ελλάδα προσβλέπουμε σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Εδραιωμένες στον αμοιβαίο σεβασμό, στο διεθνές δίκαιο και στις ισχύουσες διεθνείς Συνθήκες.

Σε διμερείς σχέσεις που θα διέπονται από τις αρχές της καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά.

Προσβλέπουμε, τέλος, σε μια Τουρκία που, όχι μόνον θα διατηρήσει, αλλά και θα μπορέσει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ανδρέας Λοβέρδος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για «καισαρικό καθεστώς» και σημείωσε την ανησυχία του για τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία έχει ως συνέπεια τη δημιουργία καισαρικού καθεστώτος, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το προεδρικό πολίτευμα, αφού απουσιάζουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για την εξισορρόπηση των εξουσιών και τη Δημοκρατία. Αν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στο καθεστώς που αυτό δημιουργεί προστεθούν και οι ακραίες θέσεις των τελευταίων κυρίως μηνών του Erdogan, τότε προκύπτει το συμπέρασμα πως είναι εύλογες οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Το Ποτάμι

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι εκφράζει την ελπίδα ο Erdogan να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες «όχι διολισθαίνοντας σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης αλλά προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Το κόμμα σημειώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος έλαβε τις ενισχυμένες εξουσίες που ζήτησε από τον λαό του. «Η ετυμηγορία του τουρκικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή εφόσον έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις της νόμιμης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ελπίζουμε ότι οι ανθελληνικές κορώνες τελείωσαν μαζί με την προεκλογική εκστρατεία και ότι ο κ. Erdogan ενισχυμένος στο εσωτερικό, θα συμβάλει στη βελτίωσή των σχέσεων με την Ελλάδα».

Οι αντιδράσεις απ’ την υπόλοιπη ΕυρώπηGuy Verhofstadt

Ένας απ’ τους πρώτους Ευρωπαίους που σχολίασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, ο οποίος είχε την πρώτη του αντίδραση μέσω Twitter.

Ο Guy Verhofstadt αναφέρθηκε στη μικρή διαφορά του ΝΑΙ απ’ το ΟΧΙ και σημείωσε πως εάν ο Erdogan επιμείνει για τη συνταγματική αναθεώρηση, τότε η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την χώρα.

Very tight result in #turkish referendum. If Erdogan persists, EU should stop accession talks

Guy Verhofstadt (@GuyVerhofstadt) April 16, 2017

Sigmar Gabriel

Ο αντικαγκελάριος και ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, τόνισε πως είναι καλό που ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία, ενώ έκανε κάλεσμα για ψυχραιμία, λίγο πριν την οριστική επικράτηση του ΝΑΙ.

Φαίνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, όπως αναμενόταν. Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και συνετό τρόπο. Είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη σε τόσο πικρό κλίμα, ακόμα κι εδώ στη Γερμανία, έχει πλέον τελειώσει

Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε την ανάγκη για ομαλότητα στην Τουρκία προκειμένου να ληφθούν σωστές αποφάσεις και για το Κυπριακό.

Εμείς επιθυμούμε να επικρατήσει ομαλότητα στην Τουρκία, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει, για το Κυπριακό

Photo: Reuters

The post «Μουδιασμένη» η Ευρώπη υποδέχτηκε το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα