365 μέρες, 365 ευκαιρίες να αγαπήσεις τον εαυτό σου – Και να θυμάσαι, η ομορφιά βρίσκεται στις ατέλειες

11:03 24/12/2021 - Πηγή: iPop

Δεκέμβριος. Ο πιο όμορφος και ταυτόχρονα ο πιο δύσκολος μήνας του χρόνου. Η πόλη έχει βάλει τα γιορτινά της και λάμπει κάτω από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, ενώ εσύ τριγυρίζεις ανάμεσα στα στολισμένα στενά της σκεπτόμενη. Πότε πέρασε τόσο γρήγορα το 2021; Και ξαφνικά περνούν χιλιάδες εικόνες από το μυαλό σου, ενώ αμέτρητα συναισθήματα ξεκινούν να σε κατακλύζουν. Νοσταλγία, χαρά, λύπη, αγωνία και περιέργεια, όλα αυτά σε διαπερνούν και σε κάνουν να σκέφτεσαι τι άλλαξε και τι μένει ίδιο. Πόσο άλλαξες εσύ.

Φτάνοντας στις τελευταίες μέρες του χρόνου ξεκινάς να κάνεις όνειρα και σχέδια για

τη νέα χρονιά. Γεμάτη ενθουσιασμό, λοιπόν, βγάζεις ένα χαρτί και γράφεις όλες σου τις σκέψεις και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Πάει κάτι λάθος; Γιατί κάποια όνειρα και στόχοι δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμα; Τι συμβαίνει με εμένα; Τότε καταλαβαίνεις ότι έφτασε η στιγμή του δύσκολου απολογισμού, που κάθε φορά αδικείς και τιμωρείς τον εαυτό σου. Συνειδητοποιείς πως κάθε μέρα της ζωής σου, ενώ πάλευες να τα κάνεις όλα σωστά, κάτι πήγε πολύ λάθος. Δε θα έπρεπε να σε παίρνει από κάτω, όμως, σκέψου ότι έχεις άλλες 365 μέρες για να σηκωθείς και να ξεκινήσεις από την αρχή! Μάλιστα, έχω και την κατάλληλη μέθοδο που θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις και δεν είναι άλλη από το Κιντσούγκι.

Κιντσούγκι: Η ποιητική μεταφορά για όσα περνούν οι άνθρωποι στη ζωή τους

Πριν περάσω στη διδασκαλία του Κιντσούγκι, οφείλω να σου εξηγήσω ακριβώς τι είναι. Kintsugi, που σημαίνει «χρυσή ένωση», είναι η ιαπωνική τέχνη της συναρμολόγησης ενός σπασμένου αντικειμένου με χρυσό — και είναι βασισμένη στην ιδέα ότι αγκαλιάζοντας τα ελαττώματα και τις ατέλειες, μπορείς να δημιουργήσεις ένα ακόμα πιο δυνατό, πιο όμορφο έργο τέχνης. Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνική ως μεταφορά για τη θεραπεία του εαυτού μας, μας διδάσκει ένα σημαντικό μάθημα: Η ομορφιά βρίσκεται στις ατέλειες. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθεις να αγκαλιάζεις και να αγαπάς τον εαυτό σου έτσι ακριβώς όπως είναι, με όλες του τις ατέλειες!

Ελευθερία σημαίνει να μη φοβάσαι το ατελές

Σενγκ Τσαν

Το Κιντσούγκι, λοιπόν, θα σε βοηθήσει να δεις τη ζωή από μία διαφορετική οπτική γωνία, καθώς σου διδάσκει να μην ενδίδεις στην κατάσταση που γεννιέται αυθόρμητα μέσα σου σε καιρούς κρίσης, αντιθέτως, να την αντιμετωπίζεις με ειλικρίνεια και συμπόνια. Το συγκεκριμένο πλήγμα που βιώνεις τη δεδομένη στιγμή δεν είναι το τέλος, παρά απλώς μία στάση σε ένα πολύ σημαντικό ταξίδι, τη σημασία του οποίου απλά δεν μπορείς να διακρίνεις πλήρως από το σημείο που βρίσκεσαι.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάσαι πως σε κάθε δύσκολη στιγμή είναι απαραίτητο να κάνεις μία παύση, να πάρεις μία ανάσα και να αφιερώσεις όσο χρόνο χρειάζεται, ώστε να δεις τον εαυτό σου μέσα από ένα νέο πρίσμα. Τώρα που το 2021 σιγά σιγά αποχωρεί, προσπάθησε να ελέγξεις τις σκέψεις σου σε αυτόν τον δύσκολο απολογισμό. Οι σκέψεις μπορούν πάντα να μας δώσουν ελπίδα και νέες προοπτικές. Διότι όταν η κατάσταση έχει ως έχει -όσο κι αν δεν σου αρέσει- μπορείς τουλάχιστον να κάνεις μία προσπάθεια να την εκμεταλλευτείς με τον καλύτερο τρόπο και να τη διαμορφώσεις συνειδητά.

Να επιζητείς την τελειότητα σημαίνει να ψάχνεις αφορμές για απόγνωση

Βίλχελμ Σμιντ

Παρακάτω σου έχω συγκεντρώσει ορισμένα ερωτήματα από την μέθοδο Κιντσούγκι που θα σε βοηθήσουν να χαράξεις εκ νέου την πορεία σου για το νέο έτος, το 2022. Πάρε μία βαθιά ανάσα, βρες λίγο χρόνο με τον εαυτό σου και αναρωτήσου:

Ποια είναι τα καλά που έχω καταφέρει και τι απ’ όλα θέλω να κρατήσω; Τι είναι σημαντικό για μένα; Τι φαντάζει λάθος; Τι δεν θέλω να έχω πια στη ζωή μου και τι θα ήθελα να έχω περισσότερο; Ποια είναι η δική μου προσφορά στον κόσμο; Υπάρχει κάτι νέο που θα ήθελα να δοκιμάσω ή να τολμήσω; Και που θα με οδηγήσει τώρα το ταξίδι μου;

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε εσένα, λοιπόν, που είσαι ακριβώς σαν κι εμένα, που μοιάζουμε τόσο πολύ γιατί μας πιάνει αυτή η μικρή και γλυκιά μελαγχολία λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Εσύ, είσαι υπέροχη και όμορφη ό,τι κι αν σου έχει συμβεί. Να θυμάσαι πως ό,τι έχεις βιώσει είναι ανεξίτηλο, δε γίνεται να το διαγράψεις. Παραμένει για πάντα κομμάτι σου, αλλά σε όλα τα ατελεί πράγματα υπάρχει ομορφιά.

Το βιβλίο “Κιντσούγκι – η ομορφιά της ατέλειας” κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Διόπτρα και πίστεψέ με αποτελεί το καλύτερο δώρο για τον εαυτό σου ή τους αγαπημένους σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 365 μέρες, 365 ευκαιρίες να αγαπήσεις τον εαυτό σου – Και να θυμάσαι, η ομορφιά βρίσκεται στις ατέλειες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
365,