2016: Η Βρετανία αποχαιρέτησε την Ευρώπη- Η μετά-Brexit εποχή

19:50 26/12/2016 - Πηγή: iPop

Μέσα στο 2016 οι πολίτες της Βρετανίας πήραν το μέλλον στα χέρια τους και δήλωσαν πως επιθυμία τους είναι η χώρα τους να κουνήσει το μαντήλι του αποχαιρετισμού στην Ε.Ε. Αν και από το «όχι» των Βρετανών στην παραμονή στην Ε.Ε. πέρασαν πάνω από έξι μήνες ακόμα αναμένουμε να δρομολογηθεί η κατάσταση και η χώρα να αποχωρίσει οριστικά.

Οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι δείχνουν ιδιαίτερα σκεπτικοί και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζει την έξοδο της Βρετανίας «μη ομαλή» γιατί, όπως έχει εξηγήσει η στάση που κρατάει η Βρετανική Κυβέρνηση στις συνομιλίες

για το Brexit, «δεν βοηθά».

Θυμίζουμε, λοιπόν, πως στις 24 Ιουνίου οι Βρετανοί προσήλθαν στις κάλπες και το Brexit επικράτησε με 51,9%, ενώ το Bremain συγκέντρωσε ποσοστό 48,1%.

Τα σενάρια που έφερε το «διαζύγιο» Βρετανίας- Ε.Ε. ήταν πολλά αλλά μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις του δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα ορατές στους πολίτες.

Τα χαρτιά της Μέι παραμένουν κλειστά:

Ο Μάρτιος είναι αρκετά κοντά και αναμένουμε πως, όπως έχει γίνει γνωστό, τότε η Μέι θα καταθέσει την αίτηση για προσφυγή στο άρθρο 50 της Λισσαβώνας. Μέχρι στιγμής, όμως, η Πρωθυπουργός δεν μιλά για τις κινήσεις της και κρατά επτασφράγιστο μυστικό το τι θα κάνει.

Φόβος στις βρετανικές επιχειρήσεις:

Οι Βρετανοί επιχειρηματίες δείχνουν φοβισμένοι και επειδή δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί στο μέλλον πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεων τους σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ολλανδία.

Τι δηλώνει ο Υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit;

Την ώρα που η κυβέρνηση των Συντηρητικών κάνει τις δικές τις εικασίες ο Υπουργός ο οποίος είναι αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, εμμένει στις αρχικές του τοποθετήσεις και υπογραμμίζει πως τα πάντα παραμένουν διαπραγματεύσιμα.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις σε πρόσφατες δηλώσεις δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη χώρα του:

Δεν θα έχει σχέδιο για την έξοδό της από την Ε.Ε. ως τον Φεβρουάριο το νωρίτερο, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την αποχώρησή της και μια νέα εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες εντός 18μήνου μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50

Θυμίζουμε, βέβαια. πως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχει εκτιμήσει πως για να ληφθεί οριστικό «διαζύγιο» Βρετανίας- Ε.Ε. θα χρειαστεί να περάσουν 7 χρόνια.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του iPop.gr για το βρετανικό δημοψήφισμα και την επικράτηση του Brexit.

Τι ορίζει η Συνθήκη της Λισαβόνας για την έξοδο από την Ε.E.;

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας η οποία ισχύει από 1/12/2009 υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την έξοδο κάποιας χώρας από την ΕΕ.

Η Συνθήκη συγκεκριμένα υπογραμμίζει, πως «κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση» και προσθέτει:

Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 218

Διαβάστε αναλυτικά όσα ορίζει η Συνθήκη της Λισαβίνας:«Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες 4.2.Το κράτος μέλος το οποίο αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο(σημ.: Συμβούλιο Κορυφής).Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση.Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 218, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σημ.: περιγράφει το πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις για σύναψη συμφωνιών μεταξύ ΕΕ και τρίτου κράτους ή με Διεθνείς Οργανισμούς).Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο (σημ.: εννοεί το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή των Υπουργών, εδώ το ECOFIN), το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία (σημ.: υπονοεί άρθρο 16 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το άρθρο 238 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 4.3.Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2 (4.2), εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος, αποφασίσει ομόφωνα την παράταση της προθεσμίας αυτής 4.4 .Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 (4.2) και 3 (4.3), το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που το αφορούν. Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 238,παράγραφος 3, στοιχείο β), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.5 Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτησή αυτή υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49 (σημ. υπονοεί το άρθρο 49 της ΣτΛ που αφορά στην αίτηση κράτους για προχώρηση την ΕΕ)».Χωρίς την Μέι το δείπνο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για το 2016:

Οι «27» της Ε.Ε. στις 15/12 που πραγματοποιήθηκε η τελευταία Σύνοδος για το 2016 δείπνησαν χωρίς την Τερέζα Μέι και συζήτησαν τα επόμενα βήματα της Ένωσης, μετά την επίσημη ειδοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδό του.

Όπως υπογραμμίζει η δήλωση που εξέδωσαν οι «27» της Ε.Ε. «οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτησαν την αναγόρευση του Μισέλ Μπαρνιέ αρμόδιο για το Brexit στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Βέβαια, οι «27» στρέφονται υπέρ της δημιουργίας μιας ειδικής ομάδας εργασίας που θα έχει μόνιμο επικεφαλής και στόχο παρατηρεί πως οι ι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των κρατών-μελών.

photos:Reuters, Getty

The post 2016: Η Βρετανία αποχαιρέτησε την Ευρώπη- Η μετά-Brexit εποχή appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα