Σε αδιέξοδο ο Μητσοτάκης, το καλό σενάριο για τον Τσίπρα

Γράφει ο Πολιτικός

Το τέλος του 2016 βρίσκει την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα στα χαρακώματα με το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε και τη ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε διάχυτη ευφορία εξαιτίας των δημοσκοπήσεων.

Στο Μοσχάτο προβάρουν υπουργικά κοστούμια και με το σύνθημα ανακατάληψης της εξουσίας επιχειρούν να συσπειρώσουν και να πείσουν τους δύσπιστους ακόμα

και εντός της ΝΔ.

Και όλα αυτά την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βρίσκει ούτε μια λέξη για να απαντήσει στα ψεύδη και τις επιθέσεις στη χώρα και τους συνταξιούχους από τον Τόμσεν.

Το περιβάλλον του αρχηγού της ΝΔ τον «ταΐζει» καθημερινά με δημοσκοπήσεις που ακυρώνονται από τα ίδια τα αποτελέσματα, τόσο από τα τεράστια ποσοστά άρνησης συμμετοχής των ερωτώμενων αλλά και από τα αυξημένα ποσοστά αποχής και αδιευκρίνιστης ψήφου. Και μπορεί για λίγο διάστημα να κρύβουν, εκεί στο Μοσχάτο τα στρατηγικά αδιέξοδα, τις γκάφες και τις λάθος εκτιμήσεις κάτω από το χαλί των δημοσκοπήσεων που όλες δείχνουν ότι δεν υπάρχει «ρεύμα αυτοδυναμίας» άλλα ούτε και εκλογών αλλά οι γκρίνιες υπάρχουν και φουντώνουν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν χρειάζεται να είσαι «Μέγας» δημοσκόπος για να καταλάβεις ότι οι πολίτες στις συζητήσεις τους γνωρίζουν ότι εκλογές θα γίνουν μόνο από ατύχημα. Ένα ατύχημα που θα φέρει πίσω τη χώρα, θα ανεβάσει το λογαριασμό και θα φέρει ένα τέταρτο μνημόνιο. Η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και φυσικά, όχι οι κομματικοδίαιτοι, δεν θέλει επανάληψη ενός σεναρίου διπλών εκλογών ανάλογο του 2012. Και αυτό γιατί οι μεθεπόμενες εκλογές γίνονται με απλή αναλογική, γεγονός που θα αποτρέψει ακόμα και τη σκέψη στα μικρότερα πρόθυμα κόμματα να συνεργαστούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περίπτωση που αναδειχθεί η ΝΔ πρώτο κόμμα, καθώς με τα ίδια αποτελέσματα στις επαναληπτικές θα μπορούν να ισχυροποιηθούν κοινοβουλευτικά.

Όλοι γνωρίζουν ακόμα κι αυτοί που δεν το παραδέχονται ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα έχει τεράστιο κόστος, το οποίο χρεώνεται προκαταβολικά στη ΝΔ που τη ζητάει εδώ και τώρα, χωρίς να έχει διαφορετικό πρόγραμμα παρά μόνο το ότι, «θα κάνει αυτά που λέει ο Σόιμπλε και ακόμα παραπάνω».

Η ΝΔ συνεχίζει τις γκάφες αλλά η τελευταία την απομακρύνει από την κοινωνική της βάση, καθώς αρνήθηκε να ψηφήσει το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και μάλιστα έγινε το μεγάφωνο του Σόιμπλε στο εσωτερικό.

Τα πράγματα, όμως, μπορούν να γίνουν και χειρότερα για τη ΝΔ που εμφανίζεται εγκλωβισμένη, στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση και μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση με παράλληλη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Θα πάρει και τη δόση 6,1 δισ , θα πληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις του καλοκαιριού αλλά θα πέσει και χρήμα στην πραγματική οικονομία. Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάτσει αναπαυτικά στην πολυθρόνα του Μαξίμου και θα παρακολουθεί τις εκλογικές μάχες στην Ευρώπη περιμένοντας να κάνει ταμείο από τις αλλαγές των συσχετισμών.

Η ΝΔ έτσι όπως τα κατάφερε με τους χειρισμούς της, και στις δύο περιπτώσεις, είτε με εκλογές, είτε με ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα κληθεί να πληρώσει το πολιτικό κόστος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μείνει με το μουτζούρη των εκλογών, μόνο που οι δημοσκοπήσεις θα έχουν μπαγιατέψει και δεν θα χορταίνουν τις ορέξεις των αμφισβητιών του. Ο χειρότερος εφιάλτης του, να φτάσουμε Φθινόπωρο και να συνεχίζει να ζητάει… εκλογές.

The post Σε αδιέξοδο ο Μητσοτάκης, το καλό σενάριο για τον Τσίπρα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα