«Ύπουλος» ο καρκίνος στο πάγκρεας. Ημερίδα στη Λάρισα

13:08 4/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τους πιο «ύπουλους» καρκίνους χαρακτηρίζεται από επιστήμονες και ασθενείς ο καρκίνος του παγκρέατος. Τον αποκαλούν διεθνώς και ως «σιωπηρό εχθρό.» Η κύρια αιτία είναι ότι

τα συμπτώματα συχνά υποτιμώνται τόσο από τους ασθενείς όσο και απο τους γιατρούς. Πόνος στην κοιλιά, στην πλάτη, ναυτία, απώλεια βάρους, αλλαγές στις εντερικές συνήθειες, είναι κάποια απο τα σύμπτωματα, τα οποία συχνά αγνοούνται από τους ασθενείς με αποτέλεσμα να φτάνουν στο γιατρό όταν είναι πλέον αργά.

Κάθε χρόνο 465 άτομα διαγνώσκονται με καρκίνο στο πάγκρεας και απο αυτούς επιβιώνουν μόλις οι 65.
Σύμφωνα

με πρόσφατη μελέτη για τις επιπτώσεις του καρκίνου του παγκρέατος στην επιβίωση, την ποιότητα ζωής, την οικονομική επιβάρυνση των Ευρωπαίων ασθενών, η μέση επιβίωση από το χρόνο της διάγνωσης είναι μόλις 6 μήνες.

«Πρέπει να κινητοποιηθεί και ο ιατρικός κόσμος. Αν ένας πόνος επιμένει, οι γιατροί να μπαίνουν στη διαδικασία να δίνουν και άλλες εξετάσεις. Παρά την οικονομική κρίση, καλύτερα μια εξέταση παραπάνω, αν είναι να σωθεί μια ζωή.» τόνισε η Μαρία Γκιτέρσου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Kαρκινοπαθών Λάρισας, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή Πρώτη Κάλημερα.

Όλα τα νεότερα σε σχέση με τον παγκρεατικό καρκίνο θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα γίνει αύριο Σάββατο 5 Νοεμβρίου από τις 11.00 ως τις 15.00 στο δημοτικό θέατρο ΟΥΗΛ στη Λάρισα.

Η Ημερίδα θα ξεκινήσει με καλωσόρισμα της Προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας κας Ιωάννας Καραβάνα και χαιρετισμό του μέλους της Δ.Ε της ΕΛΛ.Ο.Κ κας Ζωής Γραμματόγλου. Η επιστημονική ενότητα θα αρχίσει με τον κ. Δημήτριο Ζαχαρούλη, Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα ομιλίας «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, το σημαντικότερο βήμα στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μιας δύσκολης ασθένειας», τη σκυτάλη θα λάβει ο κ. Αθανάσιος Αθανασιάδης, Παθολόγος Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ο οποίος θα αναφερθεί στα νεότερα δεδομένα στη φαρμακευτική θεραπεία του παγκρεατικού καρκίνου και θα ακολουθήσει η κα Ευνομία Βραχνού, Ιατρός Αλγολόγος -Αναισθησιολόγος στο Ιατρείο Πόνου του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», η οποία θα αναφερθεί στη θεραπεία πόνου και την υποστηρικτική θεραπεία για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος.

Η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την παρουσία του κ. Μιχάλη Παλάσκα, ασθενούς, ο οποίος θα μοιραστεί την προσωπική του εμπειρία,

Keywords
Τυχαία Θέματα