Υπό έλεγχο η φωτιά στο Καλό Νερό – Κάηκαν 100 στρέμματα

17:25 22/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις λίγο πριν τις 16.00 την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Καλό Νερό του Δήμου Κιλελέρ.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ Λάρισας «Κοινά Ενδιαφέροντα» , ο διοικητής της Π.Υ Θεσσαλίας Αρχιπυραρχος Σεραφείμ Αθανασίου: «η φωτιά ξεκίνησε απο σιτοκαλαμιές και έφυγε προς το δάσος. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων από Λάρισα, Τρίκαλα

και Μαγνησία, με 10 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος το έργο της κατάσβεσης συνέδραμε και ένα καναντέρ. Η φωτιά που ξεκίνησε γύρω στη μία το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο, έχοντας κάψει 100 στρέμματα με πουρνάρια.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πυροσβέστες καλούνται να σβήσουν πυρκαγιές οι οποίες ξεκινούν από τις φωτιές που βάζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για να κάψουν τις σιτοκαλαμιές.

«Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Κάθε καλοκαίρι είναι εκατοντάδες οι εστίες που καλούμαστε να σβήσουμε λόγω αυτής της κακής νοοτροπίας των αγροτών να καίνε τα υπολείμματα των σιτοκαλλιεργειών. Υπάρχει μεγάλη διασπορά των δυνάμεων και πρέπει επιτέλους αυτό να αλλάξει, ώστε να είμαστε διαθέσιμοι για περιστατικά σοβαρά.» τόνισε ο κ. Αθανασίου.

Στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του διοικητή, οι φωτιές σε σιτοκαλαμιές είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με άλλες αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους, η εναλλακτική λύση για τα υπολείμματα των σιτοκαλλιεργειών μετά το θερισμό, είναι αυτά να ενσωματωθούν στο χωράφι, να παραχωθούν δηλαδή στο χώμα με τη χρήση καλλιεργητή, εργασία όμως που απαιτεί και κόπο και χρόνο και έξοδα…

Keywords
Τυχαία Θέματα