Βόμβα για την Ευρώπη τα κόκκινα ιταλικά δάνεια (video)

21:09 7/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε νέο μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης αναδεικνύονται οι ιταλικές τράπεζες, καθώς τα κόκκινα δάνεια στη γειτονική χώρα ανέρχονται σε 360 δισ. ευρώ και δημιουργούν ανάγκες σε νέα κεφάλαια, τα οποία με βάση τους κανόνες της Τραπεζικής Ένωσης που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2016, πρέπει να βρεθούν με «κούρεμα» των μετόχων, όσων κατέχουν τραπεζικά ομόλογα και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ (το λεγόμενο bail-in).

Η αντιμετώπιση του προβλήματος δημιουργεί

πολιτικά προβλήματα και νέο διχασμό μεταξύ Βορρά και Νότου, καθώς η κυβέρνηση του Μάριο Ρέντσι θέλει να παρακαμφθούν οι κανόνες του bail-in, με το σκεπτικό ότι υπάρχουν έκτακτες συνθήκες λόγω του Brexit, και να ενισχυθούν οι ιταλικές τράπεζες με κρατικό χρήμα χωρίς «κούρεμα».

Αντιθέτως, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να ισχύσει το bail-in, επικαλούμενη την τήρηση των κανόνων, αλλά πίσω από τη στάση αυτή υπάρχει και ο φόβος ότι εάν επιδείξει επιείκεια έναντι των Ιταλών, θα επωμιστεί μεγάλο πολιτικό κόστος και θα ενισχυθούν οι αντιευρωπαϊστές στο εσωτερικό της Γερμανίας και κυρίως το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ενόψει των εθνικών εκλογών στο τέλος του 2017.

Στην Ιταλία, τραπεζικά ομόλογα συνολικής αξίας 200 δισ. ευρώ έχουν εκατομμύρια πολίτες και εάν τελικά γίνει «κούρεμα», ο Μάριο Ρέντσι θα αντιμετωπίσει μεγάλο πολιτικό κόστος, ενώ προφανώς θα ενισχυθεί το κόμμα των «5 αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο το οποίο έχει αντιευρωπαϊκή ρητορική και ζητεί δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Η προοπτική αυτή είναι ένας νέος παράγων αβεβαιότητας, τη στιγμή που η Ευρώπη μόλις ξεκίνησε να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα