Βόλος: Υπό προϋποθέσεις η εγκατάσταση υδρομέτρων αποφάσισαν οι κάτοικοι των Σταγιατών

10:16 10/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντεκα προύποθέσεις θέτουν προς την ΔΕΥΑΜΒ οι κάτοικοι της περιοχής των Σταγιατών, προκειμένου να ανταποκριθούν στο αίτημα της Επιχείρησης για εγκατάσταση υδρομετρητών στο χωριό. Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με την ποιότητα του πόσιμου νερού, την αρχή της ανταποδοτικότητας και την τιμολόγηση του νερού με κριτήρια που να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των Σταγιατών. Επίσης, θέτουν θέμα ανάκλησης των μηνύσεων που έχει υποβάλει η ΔΕΥΑΜΒ εναντίον κατοίκων του χωριού σχετικά με τη δράση

τους για την προάπιση του δικαιὠματος σε καθαρό και πηγαίο νερό.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν κατά την λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι των Σταγιατών την περασμένη Δευτέρα και κοινοποιήθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ με την εξής επιστολή:

«Σε απάντηση της επιστολής σας προς τους κατοίκους των Σταγιατών σχετικά με την εγκατάσταση υδρομετρητών, σας κάνουμε γνωστό ότι θα ανταποκριθούμε θετικά στο αίτημά σας, εφόσον ικανοποιηθούν οι παρακάτω προϋποθέσεις που σχετίζονται με την ποιότητα του πόσιμου νερού που τρέχει στις βρύσες μας, την αρχή της ανταποδοτικότητας και την τιμολόγηση με κριτήρια που λαβαίνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του χωριού μας
1. Συντήρηση, προστασία, έλεγχο και καθαρισμό της πηγής της Κρύας Βρύσης, του δικτύου και των δεξαμενών και απομάκρυνση του χλωριωτή όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία που αφορά κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 3000 κατοίκων, οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρεωτική χλωρίωση
2. Διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της πηγής της Κρύας Βρύσης ως μοναδικής και αποκλειστικής πηγής τροφοδότησης του χωριού μας με πόσιμο νερό. Η ύπαρξη και λειτουργία της Κρύας βρύσης είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη των Σταγιατών εδώ και 400 περίπου χρόνια.
3. Αποκατάσταση της νομιμότητας αναφορικά με τη παράνομη λειτουργία απορροφητικών βόθρων ξενοδοχείου που απειλούν με μόλυνση την πηγή της Κρύας Βρύσης. Το θέμα είναι γνωστό στην υπηρεσία σας από το 2011, χωρίς ωστόσο να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον.
4. Επέκταση του δικτύου αποχέτευσης σε όλο το χωριό. Σήμερα μόνο ένα μικρό μέρος του χωριού έχει τη δυνατότητα σύνδεσης και ως εκ τούτου το επιχείρημα της φροντίδας του περιβάλλοντος από την πλευρά σας με την τοποθέτηση υδρομετρητών δεν ευσταθεί.
5. Αποκατάσταση του δικτύου της άρδευσης του οποίου μεγάλο μέρος καταστράφηκε με πρωτοβουλία του Καποδιστριακού δήμου Πορταριάς και έτσι αρκετοί κάτοικοι του χωριού, είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν το δίκτυο του πόσιμου νερού το οποίο θα υποχρεωθούν να πληρώνουν με την εγκατάσταση υδρομετρητή.
6. Εξασφάλιση κανονικών συνθηκών ροής του πόσιμου νερού σε όλα τα σπίτια του χωριού μας από άποψη παροχής και πίεσης.
7. Διατήρηση του υφιστάμενου τιμολογίου ύδρευσης (πάγιο) το οποίο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε ότι αφορά την ανταποδοτικότητα μια και το δίκτυό μας είναι μικρό και τα έξοδα συντήρησης είναι πολύ λίγα.
8. Αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του χωριού μας που ανήκει στον ορεινό όγκο του Πηλίου και ως εκ τούτου οι ανάγκες σε πόσιμο νερό είναι αναπόφευκτα αυξημένες ιδιαίτερα τον χειμώνα που είμαστε αναγκασμένοι να αφήνουμε βρύσες ανοικτές για να προστατεύσουμε το δίκτυο από τον χαμηλές θερμοκρασίες..
9. Ανάκληση των μηνύσεων που έχουν επιβληθεί σε κατοίκους του χωριού μας με ανύπαρκτες κατηγορίες και με στόχο τον εκφοβισμό μας και την κάμψη του αγώνα μας για καθαρό και πηγαίο νερό χωρίς χημικά.
10. Έναρξη διαλόγου με τους κατοίκους όλων των χωριών του Πηλίου γύρω από όλα τα ζητήματα του νερού.
11. Προσαρμογή του ισχύοντος κανονισμού ύδρευσης στις ιδιαιτερότητες των χωριών του Πηλίου

Το πόσιμο και πηγαίο νερό χωρίς χλώριο αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις ύπαρξης του χωριού μας, που είναι γνωστό ως το χωριό του νερού, το οποίο απολαμβάνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όχι μόνο οι κάτοικοι των Σταγιατών αλλά και πολυάριθμοι κάτοικοι του Βόλου. Το νερό είναι επίσης το σημαντικότερο κίνητρο της διαμονής μας στις Σταγιάτες, παρά το αυξημένο κόστος των καθημερινών μας μετακινήσεων για την ικανοποίηση των αναγκών μας σε εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμό, εργασία.
Η πολιτική της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ από τη στιγμή που ανέλαβε, λόγω Καλλικράτη, τη διαχείριση του νερού αίρει αυτή την προϋπόθεση και καταδικάζει το χωριό μας σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.
Η εγκατάσταση των υδρομετρητών αποτελεί εισπρακτικό μέτρο και δεν σχετίζεται με την προσφορά από την ΔΕΥΑΜΒ καλύτερων και ευεργετικών για το χωριό μας υπηρεσιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα