Βόλος: «Εργαλείο της Δημοκρατίας και όχι αυτοσκοπός η δημόσια ραδιοτηλέοραση»

21:34 15/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως εργαλείο υπεράσπισης της ίδιας της Δημοκρατίας και όχι ως αυτοσκοπός αναδείχθηκε – μεταξύ άλλων – μέσα από την ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε σήμερα (Τετάρτη) το βράδυ, η ΕΡΤ Βόλου, με αφορμή τον ένα χρόνο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Παράλληλα, αναδείχθηκε η σχέση δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και κοινωνικών κινημάτων , η οποία ισχυροποιήθηκε κατά την περίοδο της αυτοδιαχείρισης, ενώ έγινε και αναφορά

στη σύνδεση του ραδιοφώνου με τις πανεπιστημιακές αίθουσες, στο πλαίσιο μιας αμφίδρομης και εποικοδομητικής σχέσης που μπορεί να αναπτυχθεί.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του, ο πρώτος εκ των ομιλητών, κ. Γιώργος Πλειος – καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Αθήνας, η προάσπιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα εργαλείο για την υπεράσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας όπως και η Δημοκρατία είναι το πλαίσιο που μπορεί να στηρίξει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και να μην τη θεωρήσει απλώς ως ένα άλλο καταναλωτικό αγαθό.

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση ανήκει στην σφαίρα των δημόσιων αγαθών που χρησιμοποιήθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για μια διεύρυνση της βάσης της Δημοκρατίας. Σήμερα είμαστε σε μια άλλη εποχή στην οποία υπάρχει μια ευρύτερη αμφισβήτηση και επίθεση και αναίρεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης των δημόσιων αγαθών, όπως συμβαίνει και στην Παιδεία και στην Υγεία και στην ασφάλεια και αλλού» τόνισε ο κ. Πλειος, προσθέτοντας πως η αμφισβήτηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και η ιδιωτικοποίησή της έχει ως συνέπεια αφενός, τον μονοπωλιακό της έλεγχο σε επίπεδο ιδεών και αφετέρου την παραγωγή ενός φθηνού ψυχαγωγικού προγράμματος, το οποίο αδιαφορεί για θέματα ισότητας , δημοκρατίας, κοινωνικών δικαιωμάτων κλπ.

Ο κ. Πλειος ωστόσο, εξέφρασε και την προσωπική του άποψη ότι αυτό που ονομάζουμε κρίση, δεν είναι στην πραγματικότητα κρίση, αλλά η μεταφορά ενός τεράστιου πλούτου από τα χέρια της κοινωνίας στις τσέπες των εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα