Τσίπρας: «Η πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπονόμευσε τον αγροτικό τομέα»

11:22 18/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για το αγροτικό, ο πρωθυπουργός αφού τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, άσκησε δριμεία κριτική στις πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ότι αφορά στο αγροτικό ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις εξελίξεις σε ότι αφορά στο Κυπριακό είπε ότι «Η Διάσκεψη

Γενεύης συνεχίζεται σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την κυβέρνηση της Κύπρου σε μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση για τον Κυπριακό λαό. Χωρίς εγγυήσεις και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό προκειμένου να παίξουμε δίκαιο ρόλο».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντικές εξελίξεις, λέγοντας ότι «Πρώτη φορά ανταλλάχθηκαν χάρτες και μπήκαν στην ατζέντα τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.Με σύνεση και υπευθυνότητα συνεχίζουμε μια σκληρή δουλειά χωρίς φοβικότητα βήμα το βήμα και ελπίζουμε σε θετικές εξελίξεις. Προϋπόθεση είναι και η Τουρκία να προσέλθει με παρόμοιο πνεύμα και να αφήσει την επιθετική ρητορική».

«Θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των κομμάτων τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, γιατί είναι αυτονόητη η πλήρης, αναλυτική και ειλικρινής ενημέρωση σε όλα τα κόμματα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Εν συνεχεία, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλώντας για «πολιτική δεκαετιών που υπονόμευσε την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Αντιμετώπισε με κυνισμό ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Μια πολιτική που μετέτρεψε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς -βασικό εργαλείο του πρωτογενούς τομέα- σε άνδρα πελατειακών σχέσεων».

Η αύξηση της απασχόλησης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και η ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας, αποτελούν τις τρεις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, επισήμανε, μιλώντας στην Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Για την πλειονότητα των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Τίπρας και πρόσθεσε: Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικής μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ.

Εξήγγειλε, ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες.

Keywords
Τυχαία Θέματα