Τσακαλώτος, Χουλιαράκης για τη συμφωνία: Δεν θα νομοθετήσουμε άλλα δημοσιονομικά μέτρα (video)

18:46 26/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τη συμφωνία του Eurogroup μίλησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. «Αλλάζουμε σελίδα, για πρώτη φορά αναγνωρίζεται επίσημα οτι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο«, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσκαλώτος που περιέγραψε τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ ως απαρχή νέας περιόδου για την ελληνική Οικονομία. Ο Υπουργός Οικονομικών μαζί με τον Γιώργο Χουλαράκη παρουσίασαν αναλυτικά τα όσα συμφωνήθηκαν στον προχτεσινό μαρθώνιο στης Βρυξέλλες

στη συνέντευξη τύπου.
«Όπως σε όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις υπάρχουν ουρές, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει εκταμίευση» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν κάποια από τα μέτρα έμμεσης φορολογίας που έχουν ψηφιστεί.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε πως αν η Ελλάδα είχε την παρούσα συμφωνία από το 2011 η χώρα θα μπορούσε να γλιτώσει από 18 μέχρι 27 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.


Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
-Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
-Η επιτυχία της συμφωνίας θα φανεί σε βάθος χρόνου,κατανοούμε τους φτωχούς συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.
-Ήταν η πιο δύσκολη, η πιο περίπλοκη αξιολόγηση της τελευταίας πενταετίας, γιατί ολοκλήρωσε τους 2 από τους 3 πυλώνες του προγράμματος που είναι το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
-Δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσουμε νέα δημοσιονομικά μέτρα ως το τέλος του προγράμματος.
-Η ελληνική οικονομία θα εισπράξει ένα ποσό ίσον με το 2% του ΑΕΠ μέσω της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.
-Με την ολοκλήρωσή της πληρώνονται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για την πολιτική ανάκαμψης που ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η δεύτερη είναι η βελτίωση συνθηκών ρευστότητας στην ελληνικη οικονομία με τη δημοσιονομική ένεση και τρίτη είναι η αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας
-Τα capital controls θα αρθούν όταν επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες.
-Η δέσμευση της Ευρωζώνης ότι μεσομακροπρόθεσμα οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν κάτω από to όριο του 15% του ΑΕΠ.
-Για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο της Κυριακής που έχουν να κάνουν με τη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, τα «κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου, καθώς και μερικές νομικές διατυπώσεις στο θέμα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων σε θέματα νομικής κάλυψης του δ.σ.
-Δεν θα αποσυρθεί η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά.
-Το βάρος της κυβέρνησης θα πέσει τώρα στην οικονομική ανάκαμψη και στην εισοδηματική στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων ανεξάρτητα από το αν αυτά τα στρώματα είναι κάτοικοι των νησιών ή της ηπειρωτικής χώρας.

The post Τσακαλώτος, Χουλιαράκης για τη συμφωνία: Δεν θα νομοθετήσουμε άλλα δημοσιονομικά μέτρα (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα