Στην αγκαλιά της Μαύρης θάλασσας

18:45 26/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα ταξίδι στη Μαύρη θάλασσα θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό που θα βρεθεί στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής αύριο Παρασκευή στις οκτώ και μισή το βράδυ. Ένα ταξίδι με λύρα,τουλούμ, γαβάλ, κλαρίνο,κεμανέ, βιολί,ακορντεόν,γκάιντα νταούλι και ζουρνά. «Στην αγκαλιά της Μαύρης θάλασσας» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» σε συνδιοργάνωση με την ΔΕΚΕΠΑΚ και το ΔΗΠΕΘΕ

Κομοτηνής.

«Είναι μια εκδήλωση –οδοιπορικό στις εστίες του ελληνισμού και της μαύρης θάλασσας, μέσα από το χορό, το δρώμενο –θέατρο και το τραγούδι» δηλώνει ο Γραμματέας του Συλλόγου Τέλης Κελεσίδης χαρούμενος που την εκδήλωση αγκαλιάζει τόσο ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, όσο και η χορωδία του Συλλόγου Πατεράδων του Δήμου Μαρώνειας –Σαπών. Γιατί, όμως, ταξίδι στη μαύρη θάλασσα; «Γιατί Εύξεινος Πόντος και ελληνισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι» δηλώνει και γυρίζει στα χρόνια της αργοναυτικής εκστρατείας, όταν ο Ιάσονας την διέσχισε με το μυθικό πλοίο Αργώ. «Πέρα από τη σημασία της θαλάσσιας χώρας, ως Πόντος είναι γνωστή στο ελληνικό στοιχείο και η βόρεια ακτή της Μικράς Ασίας που βρέχεται από τα νερά του Ευξείνου Πόντου.»

Μια εκδήλωση γνωριμίας με τη Βάρνα, τη Γιάλτα,την Κερασούντα,την Κωνστάντζα, την Οδησσό, την Σαμψούντα, τη Σεβαστούπολη και την Τραπεζούντα που θα συγκινήσει, θα πλημμυρίσει με νοσταλγία και θα ταξιδέψει σε μια φιλόξενη θάλασσα γεμάτη ελληνισμό, πολιτισμό, δημιουργία, αλλά και ξεριζωμό.
Φώτο: Τέλης Κελεσίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

The post Στην αγκαλιά της Μαύρης θάλασσας appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα