Χαρίτσης: Έτοιμοι ως την επόμενη άνοιξη οι μεγάλοι οδικοί άξονες. Πάνω από 9 δισ. στην αγορά μέσω ΕΣΠΑ

Τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες είναι σε πλήρη εξέλιξη, ώστε να παραδοθούν ως τον επόμενο Μάρτιο, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο», προσθέτοντας ότι «τρέχουν» τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που αναμένεται να ρίξουν στην αγορά πάνω από 9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων φέτος.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί το ένα τέταρτο των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 και είναι σε εξέλιξη
η διαδικασία εξειδίκευσης και έκδοσης προσκλήσεων, ώστε οι δικαιούχοι να καταθέτουν τις αντίστοιχες αιτήσεις.

Ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο στόχος είναι η ενεργοποίηση να έχει φτάσει το 50% και να είναι έτοιμα να πέσουν στην αγορά περισσότερα από 9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων, τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Το τελικό ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς 9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συμμετοχή, η οποία συμπληρώνεται με εθνικούς πόρους και, κυρίως, χρησιμεύει στην κινητοποίηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα και της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων και στις συνεργασίες με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. «Έτσι, μπορούμε να μοχλεύσουμε πόρους και να έχουμε πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα», όπως υπογράμμισε.

Για την τρέχουσα χρονιά του 2016, τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στα νέα προγράμματα θα φτάσουν τα 6,75 δισ. ευρώ.

Ο πρώτος κλάδος που αποτελεί προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων που «χρονίζουν» και πρέπει να ολοκληρωθούν ως το Μάρτιο του 2017, προκειμένου η Ελλάδα να μην κληθεί να επιστρέψει το σύνολο των κονδυλίων που έχει εισπράξει για τα έργα αυτά από το Γ΄ ΚΠΣ.

Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του άξονα Αθήνας-Κορίνθου-Πάτρας, την Ολυμπία Οδό, τον Μορέα, την Ιονία Οδό, τους μεγάλους άξονες που είχαν κολλήσει επί πολλά χρόνια και, αυτή τη στιγμή, τα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη.
«Πλέον, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι το 2017 θα έχουν παραδοθεί, ώστε να μην χάσει χρήματα η χώρα» ανέφερε ο υφυπουργός.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα