«Τροφή για σκέψη» στον ήλιο

18:22 20/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σκεφτήκατε ποτέ ότι το φαγητό δεν είναι μόνο μια στιγμιαία απόλαυση για τον ουρανίσκο ή ότι δεν γεμίζει απλά και μόνο το στομάχι μας ή ακόμη και ότι δεν μπορεί να είναι ένα προιόν τηλεοπτικού σόου συνταγών μαγειρικής;

To σκέφτηκε μια ομάδα νεαρών που έδωσε «σάρκα και οστά» σε έναν κοινωνικό συνεταιρισμό που ασχολείται με τη φυσική δόμηση, την αυτάρκεια και τις βιώσιμες τεχνολογίες.

Μια υποομάδα του συνεταιρισμού αυτού είναι η «Τροφή για Σκέψη» που παρουσιάζει ένα πιο δίκαιο διατροφικό μοντέλο χωρίς υποχωρήσεις στην ποιότητα ζωής. Πρόκειται για την διατροφή «χαμηλού οικολογικού αποτυπώματος»

στην οποία χρειάζεται να εκπαιδευτούμε μιας και έχουμε αποκλίνει πολύ με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Είναι χαρακτηριστικό όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, ο φοιτητής Χρήστος Κοντομάνος «ο τρόπος που τρεφόμαστε είναι πολιτική τοποθέτηση μιας και επηρεάζει άμεσα όχι μόνο την υγεία μας αλλά και τους συνανθρώπους μας και όλο τον πλανήτη. Αναλώνοντας τους πόρους απερίσκεπτα, κατασπαταλούμε τους φυσικούς πόρους χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το αύριο. Ο μέσος έλληνας χρειάζεται 3 πλανήτες σαν τη γη για να τραφεί»

Μαγειρεύοντας στον ήλιο

Η ομάδα «Τροφή για σκέψη» βρήκε «εύηκοον ους» σε μια ανοιχτόμυαλη επιχειρηματία στη Παλιουριά Αγιάς και όλοι μαζί έβαλαν σε εφαρμογή το πείραμα.

Προσπαθούμε, λέει ο Χρήστος Κοντομάνος να κάνουμε κατανοητό ότι «η επιλογή της τροφής μας δεν πρέπει να γίνεται με γνώμονα τα χρώματα της ετικέτας της στο σούπερ μάρκετ αλλά με το τι είναι καλό για μας, τους συνανθρώπους μας και το πλανήτη. Όλο το καλοκαίρι λοιπόν με μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων στο χώρο θα δείξουμε το μαγείρεμα με φυσικές μεθόδους και υλικά, τη συλλογή, αποθήκευση και συντήρηση τροφής, τις ηλιακές συσκευές μαγειρέματος και επεξεργασίας τροφής (φούρνοι, ξηραντήρια κλπ), την παρασκευή ψωμιού, ζυμαρικών, τυριών, κομπόστες, κονσέρβες, παστά, καπνιστά κλπ), θα παρακολουθήσουμε σχετικές ταινίες, θα ακούσουμε μουσική, θα φάμε καλά και θα τα περάσουμε υπέροχα»

Keywords
Τυχαία Θέματα