Τουρκία: Στοιχεία για χρήση σαρίν στην επίθεση της Ιντλίμπ – Πούτιν: «Αβάσιμες» οι κατηγορίες για χρήση χημικών

18:29 6/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν στα θύματα της επίθεσης που άφησε δεκάδες νεκρούς στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ δείχνουν πιθανή έκθεση στο αέριο σαρίν, ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 31 άνθρωποι που τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη περιθάλπονται σε τουρκικά νοσοκομεία και τρεις υπέκυψαν μετά τη μεταφορά τους από τη Συρία.

«Με βάση τα αποτελέσματα των τεστ, εντοπίσθηκαν στοιχεία

σε ασθενείς που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είχαν εκτεθεί σε μια χημική ουσία (σαρίν)», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να επιρρίπτονται αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε, πριν διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν- Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε μετά τις δηλώσεις, που έκανε νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «100%» σίγουρος ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διέταξε προσωπικά τη χημική επίθεση στη Χαν Σεϊχούν, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι συνιστά σκάνδαλο το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

«Ήταν μια βάρβαρη επίθεση που πρέπει να αποσαφηνιστεί. Η χρήση χημικών όπλων συνιστά έγκλημα πολέμου» τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην ανατολική Γερμανία, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι την επίθεση διέπραξαν οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η κ. Μέρκελ απέφυγε επιπλέον να δώσει τη δική της ερμηνεία για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η επίθεση «παραβίασε μια κόκκινη γραμμή».

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, Τας, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Συρία: 86 οι νεκροί – «Απαράδεκτο» κατά τη Μόσχα το ψήφισμα του Σ.Α. (video)
Συρία: Τον Άσαντ κατηγορεί ο Τραμπ για τη φονική χημική επίθεση

Keywords
Τυχαία Θέματα