Αλ. Τσίπρας: Λύσαμε τον γόρδιο δεσμό των μεγάλων έργων

18:07 6/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεν διεκδικούμε την πατρότητα του έργου, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια των σηράγγων στα Τέμπη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, αλλά καταφέραμε ως κυβέρνηση να ξεμπλέξουμε ένα κουβάρι που έμοιαζε με γόρδιο δεσμό. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε παράλληλα ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί σκληρά και με τους παραχωρησιούχους των έργων αλλά και τις ξένες τράπεζες

απέδωσαν καρπούς και οδήγησαν στην ολοκλήρωση των έργων.


Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. «Την ερχόμενη εβδομάδα παραδίνεται σε κυκλοφορία η Ολυμπία Οδός και ακολουθούν η Ιονία Οδός από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα και ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε – 65».
Οσον αφορά ειδικότερα στο έργο των Τεμπών ο κ. Τσίπρας, εξήγησε ότι από τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έγιναν με τους παραχωρησιούχους μειώθηκαν οι απαιτήσεις τους κατά 764 εκ. ευρώ από το 1,25 δισ. ευρώ που ζητούσαν, ενώ πρόσθεσε ότι το τελματωμένο επί 3 και πλέον έτη έργο στα Τέμπη θα κόστιζε στο δημόσιο 8,5 δισ. ευρώ εάν δεν ολοκληρώνονταν και παρέμενε τελματωμένο.

ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά κατά τη διάρκεια της ομιλία του στην Αγία Παρασκευή Τεμπών όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη μνήμη του μπουρλοτιέρη του ΕΛΑΣ Αντώνη Βρατσάνου. Όπως είπε στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί μελέτη προστασίας και ανάδειξης της κοιλάδας των Τεμπών, η οποία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να χρηματοδοτηθεί.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν έργα συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου από τον Ευαγγελισμό μέχρι και την Σκοτίνα με την λειτουργία των διδύμων σηράγγων στα Τέμπη, τα οποία και θα ολοκληρωθούν μέχρι και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.
Οι σήραγγες των Τεμπών θα φέρουν τα ονόματα των μεγάλων αγωνιστών Ρήγα Φεραίου, Μαρίνου Αντύπα, Αντώνη Βρατσάνου, του μυθικού Ολύμπου, καθώς και του Μακροχωρίου Ημαθίας στη μνήμη των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη στο φοβερό τροχαίο του 2003.

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές στην ομιλία του και στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Έχουμε διανύσει πολύ δύσκολο δρόμο, είμαστε στα τελευταία μέτρα αυτού του δύσκολου δρόμου, αυτής της ανηφόρας. Δεν πρόκειται να κουραστούμε ούτε να κάνουμε πίσω στα τελευταία μέτρα της διαδρομής. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης, που είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, είναι πάρα πολύ κοντά. Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν και οι ατέρμονες συζητήσεις και καθυστερήσεις για τα αναγκαία μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα επιτέλους κατακτά μια συνολική συμφωνία που της ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από τα προγράμματα της οικονομικής επιτροπείας και παρά τις «Κασσάνδρες» ανακτά τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της, με τις δικές της δυνάμεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα