Τουρκία: ‘Αρση απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας και στον στρατό

17:30 22/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι τουρκικές αρχές ήραν την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τις γυναίκες που υπηρετούν ως αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί στον στρατό, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Το μέτρο, αφορά επίσης τις γυναίκες που σπουδάζουν σε στρατιωτικές ακαδημίες.

Headscarves now permitted in Turkish army pic.twitter.com/pKZYHudsUu

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) February

22, 2017

Οι γυναίκες θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να φορούν μαντίλα «του ίδιου χρώματος με τη στολή», «χωρίς σχέδια» και «με τρόπο ώστε να μην καλύπτεται το πρόσωπο», σύμφωνα με το Ανατολή, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Άμυνας.

Δεν έγινε αμέσως σαφές αν η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μόλις δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφορά και τις γυναίκες που υπηρετούν σε εμπόλεμη ζώνη.

Το υπουργείο Άμυνας είχε ήδη άρει τον περασμενο Νοέμβριο την απαγόρευση της μαντίλας όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

Μερικούς μήνες νωρίτερα είχε επιτραπεί να φορούν μαντίλα και οι γυναίκες που υπηρετούν στην αστυνομία.

Ο τουρκικός στρατός ήταν για χρόνια «θεματοφύλακας» του λαϊκού χαρακτήρα του κοσμικού κράτους που ιδρύθηκε το 1923 από τον Μουσταφά Κεμάλ, όμως η πολιτική επιρροή του έχει μειωθεί πολύ μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, την οποία ακολούθησαν εκκαθαρίσεις στις τάξεις των στρατιωτικών.

Οι επικριτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το 2003 τον κατηγορούν για «εκστρατεία εξισλαμισμού», ενώ η μαντίλα νομιμοποιήθηκε στα πανεπιστήμια, στο κοινοβούλιο και, τα δύο τελευταία χρόνια, στις δημόσιες υπηρεσίες και τα Λύκεια.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟ:AP Photo/Lefteris Pitarakis

Keywords
Τυχαία Θέματα