Το Τετράπυλο στην Παλμύρα κατέστρεψαν τζιχαντιστές του ISIS

16:33 20/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα από σπουδαιότερα μνημεία στην πόλη της Παλμύρας, το Τετράπυλο, και μέρος του Ρωμαϊκού Θεάτρου, κατέστρεψαν δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Για έγκλημα πολέμου κάνει λόγο η UNESCO, καταγγέλλοντας τη νέα καταστροφή μνημείου στην πόλη την οποία ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος από τον Δεκέμβριο, όταν την κατέλαβε για δεύτερη φορά από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Τοπικές πηγές μας ενημέρωσαν ότι το Νταές (σημ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού

Κράτους) κατέστρεψε το Τετράπυλον, ένα μνημείο με 16 κολώνες. Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν χθες Πέμπτη από τους συναδέλφους μας του πανεπιστημίου της Βοστώνης δείχνουν ζημιές στην πρόσοψη του ρωμαϊκού θεάτρου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής των συριακών αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.

Το Τετράπυλο είχε ανεγερθεί την εποχή του Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Από τις 16 κολώνες, μόνο η μία είναι η αρχική, ενώ οι άλλες είχαν ανακατασκευαστεί το 1963 από τσιμέντο από τη συριακή υπηρεσία αρχαιοτήτων. Οι αρχικές κολώνες ήταν από ροζ γρανίτη που είχε μεταφερθεί από την Αίγυπτο.

Το Τετράπυλο [Φωτό αρχείου: EPA/YOUSSEF BADAWI]

Το Ρωμαϊκό Θέατρο έχει εννέα σειρές κερκίδων. Χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Κατά την πρώτη κατοχή της πόλης, από τον Μάιο 2015 έως τον Μάρτιο 2016, το ΙΚ είχε χρησιμοποιήσει το αρχαίο θέατρο για δημόσιες εκτελέσεις.

«Από την πρώτη ημέρα περίμενα ένα τρομερό σενάριο. Ήμασταν ήδη μάρτυρες του τρόμου κατά την πρώτη κατοχή της πόλης και ειλικρινά δεν πίστευα ότι η Παλμύρα θα καταλαμβανόταν για δεύτερη φορά», πρόσθεσε αναστατωμένος ο Μααμούν.

«Η μάχη για την Παλμύρα είναι πολιτιστική και όχι πολιτική. Δεν έχω καταλάβει πώς η διεθνής κοινότητα και αυτοί που μετέχουν στη συριακή σύγκρουση αποδέχθηκαν να πέσει η Παλμύρα», σημείωσε.

«Αυτή η καταστροφή είναι ένα νέο έγκλημα πολέμου και μια τεράστια απώλεια για τον συριακό λαό καιτην ανθρωπότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

«Αυτό το νέο πλήγμα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς, μόλις λίγες ώρες αφότου η UNESCO έλαβε αναφορές για μαζικές εκτελέσεις στο θέατρο, δείχνει πως η πολιτιστική εκκαθάριση υπό την ηγεσία βίαιων εξτρεμιστών έχει σκοπό να καταστρέψει τόσο ανθρώπινες ζωές όσο και ιστορικά μνημεία προκειμένου να στερήσει τον συριακό λαό από το παρελθόν και το μέλλον του», προσθέτει στην ανακοίνωση.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε το Τετράπυλον στην ΠαλμύραΣυρία: Το Ισλαμικό Κράτος ανακατέλαβε την ΠαλμύραΤζιχαντιστές ανατίναξαν την αψίδα θριάμβου στην ΠαλμύραΤρεις από τους περίφημους επιτάφιους πύργους στην Παλμύρα ανατίναξε το Ι.Κ.UNESCO: Έγκλημα κατά του πολιτισμού η καταστροφή στην Παλμύρα
Keywords
Τυχαία Θέματα