Τι να προσέξουμε στην επιλογή της σχολικής τσάντας

10:03 9/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι σχολικές τσάντες μπορεί να κρύβουν κινδύνους ή να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στους μαθητές. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ποιο είναι το σωστό είδος της τσάντας που πρέπει να αγοράζουν, πώς να τη γεμίζουν και πώς να τη μεταφέρουν τα παιδιά.

Πολλά είναι τα παιδιά που αποκτούν προβλήματα με τη μέση τους ή άλλα μυοσκελετικά εξαιτίας των υπέρβαρων σχολικών τσαντών που ζυγίζουν σχεδόν διπλάσια από ό,τι ζύγιζαν πριν από 20 χρόνια. Εξαιτίας των προειδοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην αγορά τροχήλατες σχολικές τσάντες, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι πιο ενδεδειγμένες καθώς δεν βαραίνουν την πλάτη και τους ώμους του παιδιού.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, το βάρος της τσάντας δεν πρέπει να είναι υπερβολικό. Δεν πρέπει, δηλαδή, να ξεπερνά το 10-15% του σωματικού βάρους των παιδιών.

Αν δεν είναι εφικτή η αγορά της τροχήλατης τσάντας, τότε είναι καλό να προτιμάται μια τσάντα με δύο λουριά και όχι με ένα, έτσι ώστε να μοιράζεται το βάρος. Παράλληλα, τα λουριά θα πρέπει να έχουν επένδυση για να μην πληγώνουν τους μαθητές στα σημεία που τη φορούν. Καλό είναι, ακόμα, η τσάντα να έχει και ζώνη στη μέση έτσι ώστε να μοιράζεται καλύτερα το βάρος στο σώμα.

Ο χειρουργός ορθοπεδικός Αναστάσιος Δάρας, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογραμμίζει στη «Ραδιοτηλεόραση» ότι η βαριά τσάντα δημιουργεί μυϊκά προβλήματα στα παιδιά και ότι καλό θα ήταν τα περισσότερα βιβλία (ειδικά των μικρών παιδιών) να μένουν στο σχολείο και όχι να μεταφέρονται με την τσάντα στο σπίτι.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών:

Μια πολύ βαριά τσάντα μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία ενός παιδιού με αποτέλεσμα να πέσει ή να σκοντάψει.Τα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο στην τσάντα ώστε να μοιράζεται το βάρος μεταξύ της κύριας θήκης και των δευτερευόντων αποθηκευτικών χώρων.Είναι πολύ σημαντική και η στάση του σώματος. Η πλάτη του παιδιού θα πρέπει να είναι ίσια και να μη γέρνει, να λειτουργούν σωστά οι μύες που στηρίζουν τη μέση.
Keywords
Τυχαία Θέματα