Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 9-9-2017

07:46 9/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εργασία
Πρόγραμμα υποστήριξης ανέργων

φωτογραφία, Pexels

Ξεκίνησε την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου η 2η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη δράση των Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Β΄Κύκλος του ΕΠΑνΕΚ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 11.10.2017. Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Στο πλαίσιο του Προγράμματος

θα ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από 5.000 έως 25.000€. Το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού των 25.000€ αυξάνεται εφόσον η πρόταση υποβάλλεται από συνεργατικό σχήμα. Ειδικότερα, στην περίπτωση συνεργασίας δύο συμμετεχόντων δικαιούχων, ο συνολικός προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου δύναται να ανέλθει έως 40.000€, ενώ στην περίπτωση συνεργασίας τριών ή περισσοτέρων δικαιούχων έως 50.000€. Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης.

Παιδεία
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης
Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης για το άνοιγμα των σχολείων και την πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα παιδείας με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς καθώς με την πρόσληψη 15371 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, για πρώτη χρονιά από ποτέ τόσο έγκαιρα, τα σχολεία από την πρώτη εβδομάδα θα λειτουργήσουν με πλήρες ωράριο, ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα μέρη της πατρίδας μας. Όλα τα βιβλία έχουν διατεθεί στα σχολεία και σχεδόν όλα τα κενά έχουν καλυφθεί και αναμένεται στις επόμενες ημέρες η δεύτερη φουρνιά αναπληρωτών.» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επίσης, σημειώνεται: « Η σημερινή κυβέρνηση κάτω υπό πιεστικές οικονομικές συνθήκες: Καθιέρωσε έναν ενιαίο τύπο ολοήμερου Δημοτικού σχολείου ίδιο για όλα τα παιδιά, με ειδικότητες εκπαιδευτικών ακόμα και στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία. Στήριξε και στηρίζει την ειδική αγωγή με δημιουργία νέων δομών με δυνατότητα ολοήμερου στα σχολεία ειδική αγωγής και στελέχωση τους με όλες τις ειδικότητες από την αρχή του σχολικού έτους. Πάνω από 8.000 αναπληρωτές ήδη έχουν προσληφθεί στην ειδική αγωγή. Αφαίρεσε τον εξεταστικό χαρακτήρα του Γυμνασίου. Μειώθηκαν σε 4 από 14 τα εξεταζόμενα μαθήματα. Αναβάθμισε την επαγγελματική εκπαίδευση ,και έδωσε τη δυνατότητα εισαγωγής μαθητών από τα ΕΠΑΛ και στα ΑΕΙ, εκτός από τα ΑΤΕΙ.Καθιέρωσε και επεκτείνει το θεσμό της μαθητείας στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ

Ενημέρωση από την Τροχαία
Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου θα διανεμηθούν από αστυνομικούς, σε γονείς και μικρούς μαθητές, κατά την προσέλευσή τους στα δημοτικά σχολεία για την καθιερωμένη τελετή αγιασμού τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Θα διανεμηθούν φυλλάδια στα εξής σχολικά συγκροτήματα : Στο Νομό Ροδόπης: στα 1ο , 3ο και 10ο δημοτικά σχολεία Κομοτηνής. Και στο Νομός Ξάνθης στα: 4ο , 10ο και 14ο δημοτικά σχολεία Ξάνθης.

Η ΕΑΑΚ για τα τραπεζάκια έξω στη Νομική Σχολή

«Οι ιδέες για ένα “καθαρό” πανεπιστήμιο με το καταθλιπτικό γκρίζο στους τοίχους που θα θυμίζει φυλακή για να περνάει ανενόχλητη η επίθεση του κράτους, της ΕΕ και του Κεφαλαίου στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση όχι μόνο δεν είναι φρέσκιες, αλλά αντίθετα είναι τόσο παλιές και σάπιες όσο τα ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερα μυαλά που τις επινόησαν.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης και σημειώνεται πως «τα τραπεζάκια βρίσκονται και πάλι στη θέση τους, ενώ υλικό, συνθήματα και ζωγραφιές βρωμίζουν και πάλι τους τοίχους της Σχολής.» Η ίδια ανακοίνωση καταλήγει «Εμείς επιλέγουμε να είμαστε με τα τραπεζάκια, τους βρώμικους τοίχους, αυτούς που θα είναι λερωμένοι με τις ιδέες, τις αγωνίες και τα συνθήματα όλων αυτών που ασφυκτιούν από την σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα, αυτούς που θα προβάλουν την ομορφιά του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Επιλέγουμε ένα πανεπιστήμιο στο οποίο θα παρέχεται γνώση απελευθερωτική, για το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων, το πανεπιστήμιο όπου θα εκφραστεί και θα ξεπηδήσει το όραμα για την οριστική χειραφέτηση του ανθρώπου από τα δεσμά της αναγκαιότητας.»

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Κομοτηνής ειδικά για το θέμα του ΙΕΠ για τα νηπιαγωγεία θα πραγματοποιήσουν οι Εκπαιδευτικοί της Ροδόπης τη Δευτέρα 11/9 στις 12:00 και κήρυξη τρίωρων στάσεων εργασίας με την έναρξη του προγράμματος όποτε αυτή συμβεί. Επίσης, συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης την Τετάρτη 13/9 στις 13:30 για τα κενά και για το πιλοτικό πρόγραμμα του ΙΕΠ για τα νηπιαγωγεία. Επίσης, ο Σύλλογος αποφάσισε και τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των κοινωνικών φορέων της περιοχής και σε συνεργασία μαζί τους, ενάντια στην έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων της Μέστης, στην Εγνατία Οδό.

Κοινωνία
Απαράδεκτες οδηγικές συμπεριφορές, αιτίες θανάτου
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων που σημειώθηκαν τον Αύγουστο, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: Η υπερβολική ταχύτητα, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η παραβίαση προτεραιότητας, η απόσπαση της προσοχής του οδηγού, η παραβίαση σημάνσεων, η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας, η απότομη και απερίσκεπτη διάσχιση οδοστρώματος. «Δυστυχώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των οδηγών που δεν έχουν συναίσθηση. Θεωρούν ότι ο δρόμος τους ανήκει, ότι κινούνται μόνο αυτοί και κανείς άλλος.» δηλώνουν επαγγελματίες οδηγοί.

Οικονομία
«Agora Festival» με «Synergeia 2017» και «Λευκή Νύχτα» στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί η «Λευκή Νύχτα» με εκπλήξεις από την πλευρά των διοργανωτών (Εμπορικού Συλλόγου και Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης), αλλά και με την προσδοκία ότι η αγορά θα στείλει μήνυμα ανάκαμψης από την πλευρά των επαγγελματιών. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εορταστικό διήμερο στην πόλη» δηλώνει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, η κυρία Κική Κωνσταντινίδου και σημειώνει ότι οι εκδηλώσεις φέρουν τον τίτλο «Αγορά Festival», ξεκινούν στις 28 Σεπτεμβρίου με τη «Synergia 2017», εμπορική έκθεση στην κεντρική πλατεία με τους παραγωγούς του Νομού και τη γνωριμία του κοινού με τα τοπικά προϊόντα και ολοκληρώνονται στις 29 Σεπτεμβρίου με τη λειτουργία των καταστημάτων από τις έξι το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα και πολλά μουσικά events κι όχι μόνο. «Θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της πόλης» υπόσχεται η κυρία Κωνσταντινίδου σημειώνοντας πως υπάρχει πολύ μεγάλη, θετική ανταπόκριση, από την πλευρά του εμπορικού κόσμου.

Οικολογία
Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας- Ισμαρίδας συμμετείχε για πρώτη φορά στο «3Ο Φεστιβάλ Via Egnatia – Γιορτές Νέστου 2017» στη Γαλάνη στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου 2017. Το Φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας στα χνάρια της αρχαίας ιστορικής Εγνατίας Οδού με σκοπό την ανάδειξη της αρχαιολογικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής κληρονομιάς και των περιοχών ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας.

Κόμματα
Κλιμάκιο βουλευτών σε Ροδόπη και Ξάνθη
Κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ θα επισκεφθεί τον Νομό Ξάνθης την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.Σύμφωνα με τη ΝΟΔΕ Ξάνθης, το κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Βουλευτή Επικρατείας κ. Οικονόμου Βασίλη και τον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Σαλμά Μάριο, θα επισκεφθεί φορείς και μονάδες, με έμφαση την υγεία και τον πρωτογενή τομέα. Στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Σήμερα οι Βουλευτές Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Βλάχος ολοκληρώνουν την επίσκεψή τους στη Ροδόπη επισκεπτόμενοι τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια».

ΑμεΑ
Εργασίες στη Στέγη
Συνεχίζονται οι εργασίες της Στέγης του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης. Τα γραφεία υπολογίζεται ότι θα παραδοθούν στους χρήστες τους μέχρι τέλος του μήνα. «Θέλουμε να υπάρχει μια καλή συνεργασία με τα Α.μεΑ. Όλοι οι ανάπηροι είναι καλοδεχούμενοι, να τους στηρίξουμε, να βοηθηθούν, να βοηθήσουν με τη σειρά τους.» δηλώνει το μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης κυρία Στέλλα Βογιατζή . Παράλληλα στέλνει το δικό της μήνυμα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας. «Όλα τα άτομα με αναπηρία να βγουν έξω από τα σπίτια τους, να μιλήσουν με τους διπλανούς τους, να πουν το πρόβλημά τους, να έχουν επαφή με τον κόσμο. Δυστυχώς είναι πάρα πολλά τα άτομα που είναι κλεισμένα στα σπίτια τους.»

Πολιτισμός
10η Γενική Συνέλευση του Σωματείου «Διάζωμα»
Η 10η Γενική Συνέλευση του Σωματείου «Διάζωμα» πραγματοποιείται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα στην Κομοτηνή, στο Ίδρυμα Παπανικολάου το πρωϊ και στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας το απόγευμα. Η επιλογή της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν είναι τυχαία, καθώς συνδέεται με το καινοτόμο πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή της Εγνατίας Οδού», το οποίο σχεδιάζεται από τους αρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια, τους Δήμους, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Το παραπάνω πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 45.807.000 ευρώ, εντάχθηκε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του επιχειρησιακού προγράμματος «Αν. Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020». Το «ΔΙΑΖΩΜΑ», πάντοτε σε απόλυτη συνέργεια με όλους τους αρμόδιους φορείς, συμβάλλει στην υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος.

Εθελοντισμός
Αιμοδοσία από την Ιππαρχία
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Μαρώνειας ΙΠΠΑΡΧΙΑ αύριο Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου από τις 10 π.μ έως 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Συλλόγου, έναντι του Δημοτικού Σχολείου!

Πολιτισμός
Σεργιάνι στην παράδοση
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής πραγματοποιεί την μουσικοχορευτική εκδήλωση «Σεργιάνι στην παράδοση», την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τους Μάνο Κουτσαγγελίδη στο τραγούδι και στο κανονάκι, τον Βαγγέλη Παπαναστασίου στο κλαρίνο, τον Νίκο Ζαπάρτα στο τραγούδι και στο βιολί αλλά και συνοδεία δεξιοτεχνών μουσικών από τη Θράκη.

Αστυνομικό Δελτίο
Απαγορεύθηκε η μετακίνηση των φιλάθλων
Απαγορεύθηκε η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π., κατά τη διεξαγωγή του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων Α.Ο. ΞΑΝΘΗ Π.Α.Ε. – Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π., στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE, της αγωνιστικής περιόδου 2017 – 2018, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο (9-9-2017) και ώρα 20.30, στο γήπεδο XANTHI F.C. ARENA, για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Καιρός
Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου και θα σημειώσει άνοδο.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, super league, δραση, προυπολογισμος, συριζα, σχολεια, νέα, επαλ, αει, εαακ, συμμετοχή, festival, egnatia, νεα δημοκρατια, νοδε, αμεα, μεα, θεατρο, ξανθη, super, league, xanthi, arena, καιρος, κινηση στους δρομους, ολυμπιακος, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, σταση εργασιας, ωραριο καταστηματων, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, εορταστικο ωραριο, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, θεμα εκθεσης 2012, Τελετή Έναρξης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ανοιγμα σχολειων, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, βουλευτες, ημερομήνια, super league, αναπληρωτες, το θεμα, αιμοδοσια, αμεα, γνωση, δωρεαν, εαακ, εμπορικη, επαλ, ζωγραφιες, θεμα, θρακη, ομορφια, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υγεια, υψος, ωρα, egnatia, αγορα, αγωγη, αει, αναπηρια, αφορμη, βλαχος, γηπεδο, γνωριμια, γονεις, γραφεια, δελτα, δευτερα, διευθυνση, δυνατοτητα, δυστυχως, δρομος, διημερο, εγνατια, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκμεταλλευση, εκπαιδευση, εβδομαδα, εξι, ερευνα, ιδεες, ιδια, ιδιο, θυμιζει, ιδρυμα, ομιλια, κελσιου, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κικη, κλαρινο, λειτουργια, μακεδονια, μεα, μανο, νικο, νοδε, νομικη, οραμα, παιδια, ρευμα, σαββατο, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σπιτια, συνθηματα, σχεδια, τμημα, τριτη, φυλακη, υλοποιηση, φεστιβαλ, φυλλαδια, φορα, χρηστος, βιολι, ωρες, ανηκει, arena, super, μποφορ, δημοτικα, εμφαση, κυριακη, league, μυαλα, οδηγοι, θεματα, θερμοκρασια, υλικο, xanthi
Τυχαία Θέματα