Τη Δευτέρα οι συναντήσεις Τσίπρα-πολιτικών αρχηγών ενόψει της Διάσκεψης

17:41 2/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Kατ’ ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

10:00 Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος ΝΔ
12:00 Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης
14:00 Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας

ΚΚΕ
17:00 Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής του Ποταμιού
19:30 Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων
20:30 Πάνος Καμμένος, Πρόεδρος ΑΝΕΛ

Έντονη είναι η αντίδραση της Χρυσής Αυγής, η οποία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απόπειρα να αποκλειστεί παράνομα και αντισυνταγματικά ο επικεφαλής του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό. Επίσης, τονίζει ότι η Χρυσή Αυγή απαιτεί και θα διεκδικήσει με κάθε νόμιμο μέσο το δικαίωμα συμμετοχής της σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες.

Πριν από την διάσκεψη της Γενεύης, θα έχουν προηγηθεί οι δικοινοτικές συνομιλίες, στην Κύπρο και στη Γενεύη για να υπάρξει κοινός τόπος και για τη διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα είναι προγραμματισμένες δυο συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Εν τω μεταξύ, Τετάρτη και Πέμπτη, επισκέπτονται την Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του Ηνωμένων Εθνών κ. Άιντε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Βρετανίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στις 6 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Το Ποτάμι σε σχετική ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ως επιβεβλημένη τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα, γι’ αυτό και προτείνει την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, των αρχηγών των δημοκρατικών κομμάτων, των εκλεγμένων πρώην πρωθυπουργών, των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης αλλά και τη φυσική ηγεσία του στρατεύματος.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνδράμει την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των άλλων ηγετών της Μεγαλονήσου για λύση. Η κατοχή και η διχοτόμηση του νησιού πρέπει να τελειώσει. Η προσπάθεια για μια δικοινοτική ομοσπονδία που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων καθώς και την ασφάλεια, την ειρήνη και την ανάπτυξη της Μεγαλονήσου μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, πρέπει να συνεχιστεί και να τελεσφορήσει», υπογραμμίζει το κόμμα.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα