«Θέλουμε μια μόνιμη στέγη για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ»

11:16 21/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Μια ζεστή γωνιά, όπου θα μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους μας που νοσούν με Αλτσχάιμερ, μουσικοθεραπεία, φυσιοθεραπεία και άλλες δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους ζητούμε να μας παραχωρήσει ο Δήμος Λαρισαίων.» μας είπε στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή η Κωνσταντίνα Ανανιάδη-Νούλα πρ. της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Αλτσαχάιμερ Ν.Λάρισας.

Αφορμή της συνέντευξης η σημερινή παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ και σχετικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Λάρισα.

Η ιατρική

κοινότητα παγκοσμίως «επιστρέφει» , σύμφωνα με τα στοιχεία που μας μετέφερε η κα Ανανιάδη, στην παραδοσιακή κούρα των ασθενών: σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον φροντίδα και ασκήσεις σώματος και μυαλού.

«Η φροντίδα ασθενών με Αλτσχάιμερ απο τους οικείους τους είναι μια δουλειά πολύ δύσκολη και επίπονη, κυρίως ψυχολογικά για τους φροντιστές. Για το λόγο αυτό θέλουμε να στηριχθούν και απο την τοπική αυτοδιοίκηση οι οικογένειες αυτές. Η διάθεση ένος μόνιμου χώρου απο τα κτίρια που έχει ανξιοποιήτα ο Δήμος θα μας βοηθούσε σημαντικά. Εκεί θα μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους μας φυσιθεραπεία του εγκεφάλου όπως την αποκαλούμε, όπως μουσικοθεραπεία κα.» τονίζει η πρ. της Ελ.Εταιρίας Αλτσχάιμερ Λάρισας.

Στο νομό Λάρισας εκτιμάται ότι 2500 άνθρωποι έχουν «χτυπηθεί» από άνοια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μετά την ηλικία των 85 το 50% είναι πιθανό να χτυπηθεί απο το Alzheimer.Η νόσος είναι χρόνια και απο τη στιγμή που διαγνωστεί το προσδόκιμο ζωής υπολογίζεται στα 12 χρόνια.Ωστόσο αν διαγνωστεί νωρίς, ο ασθενής μπορεί να κερδίσει μέχρι και 2 χρόνια ζωής με πολύ καλή ποιότητα.

Το στρες, η κακή διατροφή και τα μικρά ισχαιμικά και εγκεφαλικά επεισόδια συγκαταλέγονται στους παραγόντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Επιστημονικά στοιχεία θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν όσοι ενδιαφέρονται σε ημερίδα που γίνεται σήμερα και αύριο μέχρι τις 14.00 στο Α ΚΑΠΗ (σήμερα) και Γ ΚΑΠΗ (αύριο) Λάρισας.

Επιπλέον, θα γίνεται δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα : Α ΚΑΠΗ 2410 -233 918 και Γ ΚΑΠΗ 2410- 233 430.

Keywords
Τυχαία Θέματα