Θ. Φωτίου: «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε πίσω το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους» (audio)

12:41 30/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας.

Για την επιστροφή του ΕΚΑΣ:

«Η ουσία είναι ότι εμείς δεν πρόκειται από τους χαμηλοσυνταξιούχους, που πήραν το ΕΚΑΣ, και αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για 100 εκατομμύρια περίπου, να τους το ζητήσουμε πίσω με την έννοια, ότι ακόμη και αν

τυπικά αυτό γινότανε, αυτόματα θα τους επιστρεφόταν από άλλη πηγή από μας» είπε η κα Φωτίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι: «Για το θέμα έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και στην πράξη, οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να χάσουν αυτά τα χρήματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε, πως: «Το ποσόν, που απαιτείται γι’ αυτή την ρύθμιση, θα βρεθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Θα βρεθεί ένας τρόπος, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν, επί της ουσίας και το επαναλαμβάνω, τα χρήματα, τα οποία, ήδη πήρανε».

Για την ρύθμιση, που αφορά την συμμετοχή πολιτικών σε offshore:

«Εδώ είναι η τρίτη, απ’ όσο θυμάμαι χοντροκομμένη ιστορία, που η Νέα Δημοκρατία κάνει παιχνίδι, εκεί που δεν πρέπει να κάνει…» «τρίτη και φαρμακερή, ελπίζω να σταματήσει εδώ», είπε χαρακτηριστικά η κα Φωτίου και ανέφερε, ως προηγούμενες περιπτώσεις, το θέμα με τα ολοήμερα σχολεία και το θέμα με τα άτυπα πτυχία.

Η αναπληρώτρια υπουργός διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για πλαστά, τα οποία διώκονται, αλλά για διαφορετική περίπτωση, που ρύθμιζε ο νόμος της κας Γιαννάκου, στην οποία ευχήθηκε περαστικά, από την περιπέτεια της υγείας της.

Η κα Φωτίου χαρακτηρίζοντας την στάση της ΝΔ είπε ότι: «Πρόκειται για γκαιμπελισμό, διότι», όπως είπε, «με το προηγούμενο καθεστώς, που ήταν περιπεπλεγμένο κανείς δεν είχε καταδικαστεί, λόγω και της ασάφειας των νομικών όρων, που περιείχε η ρύθμιση».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, η ρύθμιση της κυβέρνησης αφορά χώρες, που παρέχουν πληροφορίες και δικαστική συνδρομή κι επομένως δεν μπορούν να κρυφτούν, όσοι το επιθυμούν.

Στην παρατήρηση, ότι: Εκτός από το νόμιμο, υπάρχει ένα σοβαρό ηθικό ζήτημα για το πολιτικό προσωπικό αν με την χρήση εξωχώριων εταιριών καταβάλλει λιγότερους φόρους η κα Φωτίου απήντησε: «είμαστε έτοιμοι ακόμη να βάλουμε και δεύτερο φίλτρο για τους βουλευτές και υπουργούς ακόμη περισσότερο και τρίτο κι όσα θέλουνε. Αλλά να αφήσουν τις εξυπνάδες και τις καταγγελίες και να φέρουνε προτάσεις για το δεύτερο και τρίτο φίλτρο». «Τα κόμματα τα οποία ήτανε πρωταθλητές σ’ αυτό τον τομέα, θα μας κουνάν και το δάχτυλο;»

Για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα:

Ως καθ’ ύλην αρμόδια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα η κα Φωτίου εξήγησε ότι «πρόκειται για αγόρια στο 95% και πρόκειται για ηλικίες 13-17 χρόνων συνήθως… γιατί εδώ υπάρχει μία λάθος εικόνα ότι είναι μωρά παιδιά…»

Η αν. υπουργός είπε πως: «η κάλυψη των αναγκών αυτών των παιδιών γίνεται μέσα από μία τριμερή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες και ΜΚΟ με τις οποίες αυτή συνεργάζεται και δημιουργούνται ειδικά κέντρα με αυστηρές προδιαγραφές, που περιγράφονται σε νόμο, που επεξεργάζεται το υπουργείο και σύντομα θα κατατεθεί στην Βουλή.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

The post Θ. Φωτίου: «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε πίσω το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους» (audio) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα