Τα…αποκαλυπτικά ρούχα αύξησαν τα κρούσματα μελανώματος στις γυναίκες

11:24 21/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αν και μέχρι πρόσφατα, το μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος) δεν είχε προτίμηση σε άνδρες ή σε γυναίκες, τελευταία, σύμφωνα με τους επιστήμονες τα κρούσματα στις γυναίκες φαίνεται ότι έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τους άνδρες.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κόκκαλη, πλ. χειρουργό και πρ. της οργανωτικής επιτροπής του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το Μελάνωμα που γίνεται στη Λάρισα, αυτό οφείλεται στα όλο και πιο «ελαφρά» (και πιο αποκαλυπτικά) ρούχα που προτιμούν οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια. Επίσης, το σολάριουμ που αρκετές επιλέγουν για ένα ενιαίο μαύρισμα συνήθως πριν βγουν στις παραλίες αλλά και η πολύωρη ηλιοθεραπεία έχουν αυξήσει τα πσοσοστά μελανώματος στο γυναικείο πληθυσμό, επισήμανε στην ΕΡΤ Λάρισας ο κ. Κόκκαλης.

Στο Συνέδριο που πραγματοποιείται από χθες έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Larissa Imperial και στο οποίο συμμετέχουν γιατροί όλων των εμπλεκόμεων ειδικοτήτων (δερματολόγοι, χειορυργοί, πλ. χειρουργοί, ογκολόγοι) θα ανακοινωθούν όλα τα νεότερα σε σχέση με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου.

Συγκεκριμένα θα ανακοινωθεί ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουν παρασκευαστεί νέα φάρμακα για τον μεταστατικό καρκίνο του δέρματος και γίνονται στοχευμένες θεραπείες στους ασθενείς με πολύ καλά αποτελέσματα.

Επίσης, ότι το μελάνωμα σε ποσοστά από 5% ως 20% οφείλεται σε μεταλλάξεις κυττάρων και όχι στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ακόμη, στο «οπλοστάσιο» κατά του μελανώματος οι γιατροί έχουν πλέον δερματοσκόπια εξελιγμένης τεχνολογίας με τα οποία κάνουν τη διάγνωση με ακρίβεια.

«Η διάγνωση του μελανώματος συχνά είναι δύσκολη. Τα δερματοσκόπια σε συνδυασμό με μια πολύ καλή λήψη του ιστορικού του ασθενούς απο τον γιατρό οδηγούν σε πολύ ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία είναι αναγκαία και για την έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία. Έαν το μελάνωμα αφαιρεθεί χειρουργικά εγκαίρως ο ασθενής έχει πολλές πιθανότητες να επιζήσει.» σημειώνει ο Γιώργος Κόκκαλης.

«Αν και τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω αύξησης της υπεριώδους ακτινοβολίας, εντούτοις έχουμε λιγότερους θανάτους. Ο κόσμος πλέον είναι ενημερωμένος και μόλις κάποιος παρατηρήσει αλλαγή στις ελιές του πάει γρήγορα στο γιατρό και αντιμετωπίζεται η νόσος.»

Το μελάνωμα σπάνια εμφανίζεται σε παιδιά, ωστόσο έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που σε μικρή ηλικία έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα μελάνωμα.

ΠΟΤΕ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ;
Σύμφωνα με τους γιατρούς, όταν ένας σπίλος (μια ελιά) εμφανίσει αλλαγή ως προς το χρώμα, το μέγεθος, την υφή ή παρουσιάσει φαγούρα, τότε πρέπει άμεσα να το ελέγξουμε περαιτέρω με επίσκεψη στον δερματολόγο.

Σύμφωνα με τον χειρουργό Γ.Κόκκαλη, το επίπεδο διάγνωσης και αντιμετώπισης στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Keywords
Τυχαία Θέματα