«Κληρώνει» σήμερα για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ

10:23 21/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την απόκτηση του 24% του (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ.

Τον περασμένο Αύγουστο, το ΔΣ της ΔΕΗ είχε εγκρίνει την αξιολόγηση των συμμετεχόντων

στη πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, επιλέγοντας τρείς εταιρείες για την δεύτερη φάση.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ για την διαγωνιστική διαδικασία του ΑΔΜΗΕ είναι η HSBC, η Citigroup Global Markets και η NBG Securities. Η Rokas είναι ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ.

Οι εταιρείες που έχουν κληθεί να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές είναι η RTE International εκ μέρους της RTE Reseau de Transport d’ Electricite S.A. της Γαλλίας, η κινεζική State Grid International Development Limited, Hong Kong και η ιταλική
TERNA – Rete Elettrica Nazionale S.p.A. σε σύμπραξη με F2i SGR S.p.A..

Ολες οι εταιρείες είναι διαχειριστές δικτύων και εκτιμάται ότι όλες θα υποβάλλουν προσφορές.

Η κινεζική εταιρεία έχει δημιουργήσει έναν εκτεταμένο δίκτυο στη Μεσόγειο μέσω μειοψηφικών συμμετοχών στην πορτογαλική REN RENE.LS και στην CDP Reti, μέτοχο της Terna.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής RTE, Francois Brottes, άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του στο Reuters ότι η εταιρεία του δεν πρόκειται να ακριβοπληρώσει για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ ή άλλων εταιρειών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι διεθνείς επενδύσεις θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια κερδοφορίας. Η Ελλάδα είναι μια απο τις λίγες χώρες που η RTE μπορεί να υποβάλλει προσφορά για την απόκτηση συμμετοχής σε ομοειδή εταιρεία λόγω των οδηγιών ανταγωνισμού της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα